ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Favorit kom på Vespa

  • GRUPPEN. Syskonen Paola, Christian och Gabriella Di Luca tillsammans med sin far, Di Lucas grundare Fernando Di Luca. Foto: Oskar Omne

Nu drar det ihop sig till att avgöra vem som ska få Albert Bonniers pris som Årets företagare. I juryn sitter sedan tio år styrelseproffset Fredrik Arp.
Familjen Di Luca är en favorit bland de vinnare han har varit med om att kora.

Syskonen Paola, Gabriella och Christian Di Luca fick priset som Årets företagare 2013. I två generationer har familjen Di Luca utvecklat Gruppo Di Luca med varumärken som Zeta.

”Jag gillar att man startar med tomma händer och skapar något som blir väldigt bra. Grundaren Fernando Di Luca kom till Sverige på sin Vespa och är ett härligt exempel på någon som har startat något som håller och utvecklas. Hela familjen är engagerad i företaget”, säger Fredrik Arp.

På vilket sätt är Gruppo Di Luca representativt för det juryn vill lyfta fram i Årets företagare?
”Jag tycker att det här handlar om att vara entreprenör och att skapa och utveckla. Juryn har glädjen att se resan en bit på vägen, men det är viktigt att företaget fortsätter att utvecklas. Di Luca har redan en lång historia och är nu inne på andra generationen som leder verksamheten. Företaget är ett bra exempel på ett bolag som utvecklas hela tiden.”

”Man ska vara intresserad av att vara entreprenör, utveckla företaget successivt och skapa något som blir bestående. Man ska hålla kvar entreprenörskapet och om möjligt ägarskapet. När man påbörjar sådana här resor vet man inte var man hamnar, men det gäller att utvecklas successivt och säkerställa exempelvis generationsskiften. Det har familjen Di Luca gjort.”

Vilka entreprenörsinsatser har Gruppo Di Luca gjort?
”Entreprenörskap är ihärdighet. Di Luca är ett exempel på konsten att utveckla en verksamhet och ta den till nästa steg. Se bara hur de har utvecklat varumärket Zeta i egen regi och hur de successivt har breddat sortimentet och den geografiska spridningen av sina produkter. Skickligt!”

”Entreprenörens roll är viktig och förenad med många roller: ägarens, innovatörens och finansiärens. Man måste hitta finansiering samtidigt som man får allt att fungera.”

”Sedan har vi kulturbärandets roll. Man ska skapa en god kultur och det kan vara skillnaden mellan att det går bra och dåligt. Det är många roller och dessutom ska man orka”, säger Fredrik Arp.

Tyck till