ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ekologiska krämer sprids över världen

Hudvårdsföretaget Estelle & Thild börjar sälja ekologiska produkter på fler håll i Asien och Europa – en expansion som väntas fördubbla omsättningen på två år.
Bland ägarna finns Louise Lindh, dotter till finansmannen Fredrik Lundberg.

”Vi ser en stark utveckling där ekologiskt innehåll efterfrågas av konsumenterna”, säger Estelle & Thilds grundare och vd Pernilla Rönnberg.”Man kanske borde stanna upp lite oftare och tänka vad fantastiskt det är. Men tankarna är hela tiden ett år framåt i tiden”, säger grundaren Pernilla Rönnberg.

Kontoret ligger på Östermalm i Stockholm. Lagret, där det är full ruljangs, ligger i Örebro.

Estelle & Thild, som 2009 lanserade sina första ekologiskt certifierade produkter, har fördubblat omsättningen vartannat år. I fjol blev den 40 miljoner kronor, att jämföra med 26 Mkr året före, och prognosen för 2016 ligger på 59 Mkr.

”Den stora ökningen kommer från expansionen, men vi växer också där vi är”, säger Pernilla Rönnberg som konstaterar att konsumenternas beteende har förändrats:

”Vi ser en stark utveckling där ekologiskt innehåll efterfrågas av konsumenterna själva. Konsumenterna har blivit mer medvetna om kemikalier – att det man smörjer in på huden går in i kroppen och att det man sköljer ut i avloppen påverkar miljön.”

Hon är nyss hemkommen från Asien, där Estelle & Thild numera finns på kosmetikkedjan Sephora i Singapore, Malaysia och Thailand. Estelle & Thild tittar nu på Indien och Indonesien.

Även i Europa väntar expansion. I fjol lanserade Estelle & Thild sina produkter på kosmetikkedjan Marionnaud i Österrike och Ungern. Nästa steg är Italien.

Men Kina väljer Estelle & Thild bort av principskäl.

”Det är ett etiskt val. Vi skulle kunna sälja i Kina, det är en jättemarknad. Men alla produkter som säljs i Kina djurtestas. Jag skulle inte sova gott om natten om man gjorde ett djurtest.”

2015 väntas vinsten bli 3 Mkr, vilket blir tredje året med plusresultat. Än så länge har det inte blivit någon utdelning. I stället återinvesteras allt för tillväxt.

Delägare är, förutom Pernilla Rönnberg, investeringsbolaget J2L. Bakom det står Louise Lindh, vice vd för fastighetsbolaget Lundbergs, och hennes make Johan Lindh.

”De tyckte att det var intressant och tror på företaget”, säger Pernilla Rönnberg.

Delägare är också Philip Tabbah, som till vardags jobbar på lyxmärket Cartiers huvudkontor i Genève.

Estelle & Thild tycks rusa fram som tåget, men hudvård är en styvmoderligt behandlad bransch i Sverige, hävdar Pernilla Rönnberg.

”Det finns ett större intresse kring it-bolag och teknikbolag. I USA har man en annan inställning och ser det mer som vilken business som helst.”

Vilka effekter får det?
”Om det uppmärksammas mindre får det effekter i form av mindre kapital och färre personer som är intresserade av att starta företag.”

Ny karriär? Regga ditt CV på flera jobbsajter samtidigt! (Extern tjänst)

Tyck till