ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Di avslöjar: Han blir ny vd på Intrum

  • Foto: Johan Adelgren

Carnegies tidigare vd Mikael Ericson blir ny vd och koncernchef för Intrum Justitia, avslöjar Di. Därmed snuvar han Swedbanks finanschef Göran Bronner på toppjobbet. Intrum Justitia bekräftar uppgifterna.

Di skrev i onsdagens papperstidning att Swedbanks finanschef Göran Bronner är ett av flera tunga namn som är med i slutkampen om att bli vd för Intrum Justitia. 

Men enligt nya uppgifter på onsdagsförmiddagen så går Göran Bronner miste om det tunga vd-jobbet för Intrum som har ett börsvärde på drygt 20 miljarder kronor. Enligt källor till Di står det nu klart att Mikael Ericson i stället blir ny vd och koncernchef.

Mikael Ericson är mest känd för att han i början av 2008 tog jobbet som vd för det då skandalomsusade och problemtyngda finanshuset Carnegie. 

Han lyckades inte rädda Carnegie och tvingades redan i februari 2009 lämna vd-posten. Det efter att staten hade tagit över banken under brinnande finanskris i november 2008 och även gjort klart för att sälja den vidare till Bure och Altor i början av 2009.

Efter tiden på Carnegie gick Mikael Ericson hösten 2010 till Danske Bank där han bland annat varit chef för corporate finance.

Innan tiden på Carnegie var Mikael Ericson chef för coporate finance på Handelsbanken från 2003 och ingick i koncernledningen från 2006 tills han slutade 2008.

Intrum Justitias vd-post har varit vankant sedan i november då styrelsen entledigade Lars Wollung.

"Det finns olika uppfattningar mellan vd och styrelse om bolagets väg framåt. Givet den strategi och inriktning som beslutats är det styrelsens slutsats att det är dags för en ny vd att träda till", sa Lars Lundquist, styrelseordförande i Intrum Justitia då.

Nu återstår att se om Göran Bronner stannar som finanschef på Swedbank eller försöker hitta ett annat toppjobb. Göran Bronner har en ytterst viktig roll i Swedbanks koncernledning och är enligt flera bedömare den som i praktiken styr banken.

Osäkerheten i Swedbanks ledning är stor efter Di:s avslöjanden om att Göran Bronner och den tidigare storbolagschefen Magnus Gagner-Geeber har gjort privata fastighetsaffärer med bankens egna kunder.  Något som har lett att Finansinspektionen har startat en utredning samtidigt som hård kritik har riktas mot Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström både internt och externt.

Den stora frågan är om Anders Sundström får nytt förtroende som styrelseordförande i vår. Enligt Di:s uppgifter har ifrågasättandet av honom ökat den senaste tiden, bland annat inom Sparbanksgruppen som kontrollerar 9 procent av aktierna i Swedbank. Och skulle Anders Sundström tvingas lämna redan på vårens bolagsstämma är både koncernchefen Michael Wolfs och Göran Bronners positioner ännu mer osäkra.

Efter att Di avslöjat att Mikael Ericson tar över Intrum Justitia skickade bolaget ut ett pressmeddelande och bekräftade uppgifterna.

Pusha ditt CV på flera jobbsidor med DI KarriärPush (Extern tjänst)

Tyck till