ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Börsen: Verkstadsbolagen på plus

Kursutvecklingen på Stockholmsbörsen har varit volatil under onsdagen. Strax efter lunchtid var utvecklingen oregelbunden med flera verkstadsbolag på pluskontot, däribland ABB och Sandvik som rapporterat.

Vid 13.30-tiden var OMXS30 oförändrad vid nivån 1.320. Aktier för omkring 8 miljarder kronor hade då omsatts.

På de ledande börserna i Europa noterades samtidigt nedgångar på mellan 0,2 och 0,9 procent.

Uttalanden från Ryssland satte avtryck i oljepriset. Enligt utrikesministern Sergej Lavrov är landet redo att diskutera eventuella åtgärder med Opec. Oljeterminerna steg omkring klart och WTI handlades en bit över 30 dollar medan Brentoljan noterades till drygt 33 dollar per fat.

Inom råvarurelaterat steg de nedpressade bolagen SSAB och Boliden båda omkring 1 procent.

Lundin Petroleum noterades däremot runt 1 procent lägre. Bolaget rapporterade på morgonen ett ebitda-resultat som slog analytikernas förväntningar, men omsättningen var lägre än väntat och stora nedskrivningar togs under kvartalet.

Verkstadsbolag bidrog överlag positivt till index med rapporterande Sandvik 0,9 procent högre. SKF gick upp 1,6 procent, Atlas Copco steg nära 2 procent och ABB visade en uppgång på 0,8 procent efter publicerat bokslut. Sedan tidigare har rapporter från Atlas Copco och Alfa Laval, som var 2,6 procent ned, dragit ner förväntningarna inom verkstad.

Sandviks resultat och orderingång var visserligen något sämre än väntat, men aktien har varit blankad inför rapport påpekade Credit Suisse. Nye vd:n Björn Rosengren betraktar inte marknaden som försämrad under fjärde kvartalet.

ABB:s operationella ebita-resultat var 8 procent bättre än analytikerna räknat med, enligt SME Direkt. Basorderingången minskade med 6 procent fjärde kvartalet och bolaget talade om en kraftig nedgång i Kina.

Banker tyngde index med Nordea, SHB och SEB mellan 0,2 och 0,8 procent lägre. Swedbank backade 2,3 procent, SEB har sänkt rekommendationen för bankaktien till sälj efter tisdagens bokslut.

MTG handlades upp 4,5 procent. Rapportsiffrorna kom in 1 procent bättre än analytikerna räknat med, på omsättningen såväl som på resultatet samtidigt som utdelningen höjdes.

Hexpol höjde sin utdelning till 1:70 kronor per aktie, vilket var mer än väntade 1:48 kronor. Omsättningen och resultatet för kvartalet var dock 2 procent sämre än analytikerna hade räknat med. Aktien har varit nedpressad och steg nära 7 procent efter rapport.

Även AAK höjde sin utdelning och handlades upp en knapp procent. Omsättningen och resultatet var ungefär som väntat.

Seamless lyfte kring 5 procent, efter att bolaget genom ett partnerskap med Xpress Money gett sig in på marknaden för internationella pengaöverföringar.

First North-listade Soltech Energy dotterbolag ASRE har fått en order i Kina. Aktien avancerade nära 40 procent procent och har rusat 314 procent sedan årsskiftet.

Tyck till