ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Börsen: Reträtt efter USA-data

Kursutvecklingen på Stockholmsbörsen var volatil på onsdagen med en avslutning i moll tyngd av konjunkturoro efter amerikansk makrodata.

"ISM över - den för amerikanska ekonomin betydelsefulla - tjänstesektorn visade på ett fallande momentum och spädde på tillväxtoron", sade Jonas Olavi, allokeringschef på ABN Amro till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,1 procent lägre på nivån 1.305. Aktier för nära 19 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. De ledande börserna i Europa backade mellan 1 och 2 procent, inte minst tyngt av bankaktier. Italienska banker tappade klart på oro för deras låneböcker.

Banker gick svagt även i Stockholm med Swedbank nära 3 procent lägre, SEB sänkte rekommendationen för bankaktien till sälj efter tisdagens bokslut. SEB, som rapporterar på torsdagen, tappade 0,5 procent medan SHB och Nordea var 2,2 respektive 2,0 procent lägre.

Bland få bolag på plus inom storbolagsindexet återfanns SSAB och Boliden 3,3 respektive 2,2 procent högre.

Den för råvarurelaterade bolag så viktiga oljeprisutvecklingen var ånyo volatil under onsdagen, med en klar uppåtriktning på eftermiddagen. Amerikanska lagerdata redovisades medan det från ryskt håll sades att landet är redo att diskutera eventuella åtgärder med Opec.

Lundin Petroleum slutade svagt upp. Bolagets ebitda-resultat slog analytikernas förväntningar, omsättningen var dock lägre än väntat och stora nedskrivningar togs under kvartalet. I sektorn steg Enquest nära 2 procent.

Sandvik backade 0,7 procent efter att resultat och orderingång var något sämre än väntat. ABB slutade 0,3 procent lägre efter att det operationella ebita-resultatet varit 8 procent bättre än analytikerna räknat med, enligt SME Direkt. Basorderingången minskade däremot med 6 procent fjärde kvartalet och bolaget talade om en kraftig nedgång i Kina.

Inom verkstad fortsatte Alfa Laval 2,6 procent ned efter att ha fallit 11 procent på tisdagens svaga rapport.

Atlas Copco steg däremot drygt 1 procent efter fyra raka handelsdagar med tapp i spåren av rapport.

Utanför storbolagsindexet klättrade MTG och Hexpol 3,7 respektive 5,5 procent i rapportflödet.

Meda backade 4 procent. USA-konkurrenten Vensun har lanserat lågprisversioner av Medas muskelpreparat Soma.

Seamless steg omkring 5 procent. Genom ett samarbete med Xpress Money har bolaget gett sig in på marknaden för internationella pengaöverföringar.

First North-listade Soltech Energy dotterbolag ASRE har fått en order i Kina. Aktien avancerade 33 procent och har rusat nära 300 procent sedan årsskiftet.

På makrofronten sjönk det amerikanska tjänste-ISM-indexet för januari till den lägsta nivån på två år. Bättre var statistik från ADP, som visade på en fortsatt robust ökning av privat sysselsättning i USA i januari.

Fed-chefen i New York, William Dudley, sade i en kommentar att marknadsturbulensen och inkommande statistik kan komma att ändra tillväxtutsikterna framöver.

Tyck till