ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Analytiker: Oljepriset ska upp 40 procent

  • Foto: Colorbox

Oljepriset svänger kraftigt men många tror fortfarande på ett rejält lyft under 2016. En uppgång på över 40 procent ligger i korten, menar analytikerna.

Den 20 januari i år nådde oljepriset sin lägsta nivå sedan 2003. Därefter studsade det upp, för att sedan backa 11 procent på ett par dagar. På onsdagen stiger råvarupriserna igen och ett fat Brent-olja handlas till 33,31 dollar.

Analytikerkåren räknar dock med att priset ska upp ännu mer och under fjärde kvartalet i år ska WTI-oljan nå ett pris på 46 dollar medan Brentoljan kostar 48 dollar.

Det visar en ny sammanställning av 17 analytikers prognoser som nyhetsbyrån Bloomberg har gjort.

Skulle priserna stiga så mycket handlar det om en mer än 40-procentig uppgång från dagens nivåer.

Analytikerna räknar med att minskad produktion främst i USA ska pressa upp oljepriset. Enligt amerikanska myndigheten EIA väntas landets oljeproduktionen krympa med 7 procent under 2016 när fler borriggar ställs av.

”USA:s skifferolja kommer ta smällen, det är där vi kommer få se nedskärningar och utbudet minska: Dessutom ser vi ökad efterfrågan under andra halvåret”, säger Daniel Ang, analytiker på Phillip Futures i Singapore till Bloomberg angående oljeåret 2016.

Raset i oljepriset, bara i år är det ned nästan 12, har förklarats av ökat utbud men ändå har Opecländerna och andra oljestater inte visat något intresse av att begränsa sin produktion. I stället har de kompenserat för de lägre priserna med att pumpa upp mer olja och världens oljelager når ständigt nya rekordnivåer.

På onsdagen kom dock rapporter om att Ryssland vill inleda samtal med Opec om produktionsbegränsningar.

"Det finns ett rikligt överutbud i marknaden. Även om vi får produktionssänkningar är lagren så höga att det ändå förmodligen kommer att hålla priserna nere. Oljan kommer att ligga kvar kring 30 dollar per fat till slutet av mars", sade Evan Lucas, marknadsstrateg vid IG i Melbourne, till Bloomberg News.

Samtidigt förväntas Iran och Libyen öka sin oljeexport under året. Det är två faktorer som får analytikerna på franska Natixis att vara mest negativa till oljepriset. Natixis räknar med att amerikansk WTI olja kostar 38 dollar per fat i slutet av 2016.

Tyck till