ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Amorteringsfrihet slår hårt mot nyproduktion"

  • Hans Lindberg, vd Bankföreningen. Foto: Bankföreningen.

Bankföreningen är skeptiska till att Finansinspektionens förslag om amorteringskrav innehåller ett undantag för nyproducerade bostäder. Ett sådant undantag skulle förstärka inlåsningseffekterna på bostadsmarknaden och slå hårt mot köparna av nyproducerade lägenheter, bedömer Bankföreningen.

"Ett undantag kan också medföra att kravet på kontantinsats ökar för nyproducerade bostäder. Samtidigt ökar riskerna för låntagarna och för bostadsmarknaden i stort. Sammantaget blir effekterna svåröverblickbara, särskilt för prissättningen, och behöver inte nödvändigtvis gynna nyproduktion av bostäder", uppger branschorganet i ett pressmeddelande.

Bankföreningen varnar för att smällen mot köpare av nyproducerade lägenheter kan bli hög. Föreningen beräknar att en nyproducerad lägenhet som kostar 5 miljoner kronor faller 500.000 kronor i värde när den nästa gång ska bjudas ut på markanden och då inte längre är amorteringsfri, skriver Svenska Dagbladet.

"Vi ser betydande nackdelar med ett undantag från amortering för nyproducerade bostäder. Om ett sådant undantag ändå ska finnas måste det enligt vår uppfattning begränsas till högst fem år. I annat fall blir inlåsningseffekterna betydande och på sikt bygger vi upp risker till följd av att en betydande del av låntagarna inte amorterar på sina bolån", säger Bankföreningens vd Hans Lindberg.

I huvudsak anser dock Bankföreningen att Finansinspektionens förslag till amorteringskrav är bra och väl avvägt.

Ett annat område där organisationen föreslår förändring är hur förslaget hanterar tilläggslån för befintliga kunder.

"Hushåll som utökar befintliga bolån kan få ett retroaktivt amorteringskrav och tvingas ta dyra blancolån. Bankföreningen anser att det finns en enkel lösning för hur utökning av befintliga, amorteringsfria bolån ska hanteras, nämligen att öppna för att tilläggslån i form av bolån ska kunna amorteras på tio år", heter det.

Organisationen är även kritisk till det föreslagna datumet för ikraftträdande den 1 juni.

"Vi anser att ikraftträdandet måste skjutas fram till senare delen av hösten, förslagsvis den 1 november. Detta mot bakgrund av att reglerna klargörs tidigast i början av maj, och att det fortfarande finns en stor osäkerhet om den slutliga utformningen", säger Hans Lindberg.

Jämför bolån - hitta bästa möjliga bolåneränta! (Extern tjänst)

 

Tyck till