ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

ABB: Distributörer bakom basordernedgång

Att ABB:s basorderingång minskade organiskt i en dubbelt så hög takt under det fjärde kvartalet som under det tredje, 6 mot 3 procent, kan ses mot bakgrund av stor lageruppbyggnad hos distributörer och återförsäljare under det fjärde kvartalet 2014.

Det sade vd Ulrich Spiesshofer vid onsdagens analytikerkonferens.

"Distributörer spelade en stor roll. År 2014 beställde distributörer i särskilt Kina mycket i slutet av året för att uppnå årliga mål, medan de 2015 agerade försiktigt och minskade sina lager. Det var en huvudsaklig drivkraft bakom den distributörsdrivna långsamma basorderingången i slutet av 2015", sade han.

Han avböjde att säga något om hur basorderingången sett ut hittills i januari, men sade beträffande offertläget om stora projekt (till skillnad från basorder, som är värda mindre än 15 miljoner dollar) i Process Automation-divisionen att det pågår diskussioner om sådana inom oljebranschens downstreamsegment, med två distinkta mönster:

1. Helintegrerade oljebolag med både upstream- och downstreamverksamhet (borrning efter olja respektive raffinaderi och distribution) är extremt försiktiga och försöker dämpa effekterna av den vacklande upstreamsidan genom att skära ned på investeringar inom downstream.

2. Downstreamfokuserade bolag tittar på en del nya projekt, och ABB är med i en del intressanta projektdiskussioner.

Vad gäller stora projekt inom Power Systems är ett centralt tema globalt att ansluta förnybara energikällor till elnätet, enligt Ulrich Spiesshofer.

Beträffande en på onsdagen aviserad Power Systems-stororder avseende uppgradering av en 38 år gammal högspänningskraftöverföringslänk i amerikanska Mellanvästern, värd 130 miljoner dollar, sade ABB-vd:n att det är ett exempel på ABB:s förmåga att uppgradera kraftnät i traditionella ekonomier.

Tyck till