ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börsen: Lugn måndagsstart

Wall Street startade måndagshandeln och den nya veckan lite avvaktande kring nollan, efter att ha stigit två veckor på raken. Stimulativa åtgärder från Kina tolkades som positiva, tillsammans med ett oljepris på plus.

Strax efter klockan 16 noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent till 16.651. S&P 500 var oförändrat vid 1.949, medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,2 procent till nivån 4.600.

Omkring 110 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 190 miljoner aktier omsatts.

Under förmiddagen svensk tid sänkte den kinesiska centralbanken reservkraven för landets banker, i ett försök att bidra till tillväxten i kreditgivningen. Åtgärden gav bränsle till Europabörserna vilket spred sig till andra sidan Atlanten. Vidare steg Brentoljan som åter handlades norr om 35 dollar per fat, vilket gav stöd till energirelaterade aktier.

"Nyheten från Kina är självklart positiv. Exportkänsliga amerikanska och europeiska bolag bör gynnas mest, dock lär det ta viss tid innan effekten syns", sade Christian Stocker, strateg vid Unicredit Bank i München, till Bloomberg News.

Sämre gick det för den indextunga finanssektorn, som bland innehåller de stora bankerna vars aktiekurser varit volatila den senaste tiden.

Bank of America och JP Morgan backade knappa procenten vardera. Att Credit Suisse sänkt sin riktkurs för kollegan Goldman Sachs fick den sistnämnda att backa, vilket sannolikt bidrog till bankpressen.

Avslutningsvis rusade bildelstillverkaren Federal-Mogul 51 procent i den inledande handeln. Mediauppgifter om att ägaraktivisten Carl Icahn ska vara redo att köpa utestående aktier i bolaget för 7 dollar styck höjde intresset.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 1,74 procent.

Tyck till