ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Skandalskakat Nokian fortsätter tappa

Den finländska däckstillverkaren Nokian Renkaat fortsatte ned i måndagens Helsingforshandel, sedan bolaget föregående vecka i en intervju med Kauppalehti medgett att fusk tidigare förekommit i samband med däckstester.

"Vi ber om ursäkt och beklagar det misstag vi har gjort i det förflutna", skrev bolaget därefter i ett pressmeddelande.

Enligt tidningen har specialtillverkade förbättrade däck använts i tester. Utan manipulationen skulle bolagets däck ha förlorat mot konkurrenter som Continental, Dunlop och Goodyear.

"Förra året granskade vi vår verksamhet. Omedelbart efteråt förtydligade vi våra regler för testdäck, så att vi nu specifikt förbjuder all form av planering eller tillverkning av däck som riktas direkt till tester i media", skriver bolaget vidare och medger därmed indirekt att så skett tidigare.

Dessutom köper testinstitut sedan flera år tillbaka själva de däck som testas i butik, vilket omöjliggör fusk, menar Nokian Renkaat.

Kappalehti hävdar också att det framgår av interna mejlkonversationer att forskningspersonalen hos Nokian erhållit bonus kopplad till resultaten i däckstesterna. Detta vill bolaget dock inte gå med på.

"Styrelsen har aldrig beslutat om aktieoptionsprogram som uppmuntrar till fusk i tester, i motsats till vad som antytts i media", skriver Nokians kommunikationschef.

Trots att fusket enligt bolaget ligger ett par år tillbaka i tiden är flera analytiker oroliga.

"Nokian har relativt andra bolag i sektorn historiskt varit det mest aggressiva bolaget när det gäller att lyfta fram testsegrar och dess kommersiella betydelse. En potentiell konsekvens, förutom risken för rättstvister, är att bolagets 'pricing power' kan försämras", skriver till exempel Credit Suisse.

Kepler Cheuvreux lyfter fram "ryktesrisken" (reputational risk) för Nokian Renkaat.

"Kauppalehtis anklagelser, som inte formellt förnekats av bolaget, kan komma att påverka konsumenternas uppfattning av märket och i slutänden få en effekt på verksamheten. Det går heller inte att utesluta att konsumenter i Nordamerika stämmer bolaget", skriver mäklarfirman.

Kepler sänker riktkursen till 30 euro, från tidigare 35 euro. Rekommendationen behåll kvarstår dock.

Ett steg längre går DNB, som enligt Bloomberg First Word sänker sin rekommendation till behåll, från köp.

Aktien handlades vid 12.30-tiden på måndagen till 29:11 euro, en nedgång med 2,3 procent för dagen. På fredagen, då uppgifterna om testfusket fick internationell spridning, föll aktien över 7 procent.

Tyck till