ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: USA-räntorna sjunker

G20-mötet i Shanghai resulterade inte i några konkreta koordinerade åtgärder för att få fart på världsekonomin, vilket blev en liten besvikelse.

Kinabörserna har sjunkit ganska kraftigt under natten. Shanghai Composite är ned 4,6 procent i skrivande stund och går därmed mot den lägsta stängningskursen sedan november 2014. I Japan öppnade börserna upp, men vände sedan ned. I övriga Asien är det överlag ned på börserna. På valutamarknaden stärks yenen och oljepriset stiger.

USA-räntorna sjunker tillbaka något punkt i nattens asiatiska handel, med tioårsräntan 2 punkter ned till 1,74 procent.

USA-börserna tappade mark på fredagskvällen efter att oljan sjunkit. Dessutom fick statistik på fredagen, med bland annat stigande PCE-inflation, fart på spekulationerna om att det kanske ändå kommer väntar en räntehöjning från Federal Reserve i år. S&P 500 stängde 0,2 procent ned.

Finansministrarna och centralbankscheferna som möttes vid G20-mötet i Shanghai enades om att använda penningpolitik, finanspolitik och strukturåtgärder för att stötta tillväxten, utan att komma med några konkreta löften. De upprepade också att de ska avstå från konkurrensdevalveringar samtidigt som de slog fast att bara penningpolitik i sig inte kan leda till en balanserad tillväxt.

"Den globala återhämtningen fortsätter, men den är fortsatt ojämn och når inte upp till våra ambitioner om en stark, uthållig och balanserad tillväxt", stod det i slutkommunikén från mötet.

Trots att G20 pekade ut många risker, bland annat Brexit och flyktingkrisen, bedömde de inte att den senaste turbulensen på finansmarknaderna återspeglar ett svagare momentum i världsekonomin.

"Även om vi ser dessa utmaningar bedömer vi ändå att magnituden på den senaste marknadsvolatiliteten inte återspeglar underliggande fundamenta i den globala ekonomin", står det i kommunikén.

Inför G20-mötet fanns det en del spekulationer om gemensamma policyåtgärder för att stötta tillväxten, kanske särskilt finanspolitiskt, men sådana förhoppningar kom på skam eftersom slutkommunikén inte innehöll några konkreta åtaganden om stimulanser.

"Investerarna förhoppningar om koordinerade policyåtgärder visade sig vara rena fantasier. Det är varje land för dem själv", sade Davis Loevinger, analytiker vid fondförvaltaren TCW Group i Los Angeles, till Bloomberg News.

 

 

Japanska räntor stiger någon punkt, med tioårsräntan 1 punkt upp till -0,06 procent.

Enligt preliminär statistik steg den japanska industriproduktionen 3,7 procent i januari, bättre än väntade 3,2 procent i Bloomberg News enkät. Detaljhandeln blev samtidigt en liten besvikelse, -0,1 procent i årstakt i januari.

På valutamarknaden har den japanska yenen stärkts under natten med de kinesiska börsfallen och besvikelsen efter G20. Yenen går därmed mot sin starkaste månad sedan finanskrisen 2008.

Den kinesiska yuanan försvagas för sjunde dagen i rad efter att Kinas centralbank PBOC sänkt referenskursen efter att dollarn stärkts.

"Frågan om en svagare yuan är tillbaka på bordet. Det kan bli problematiskt eftersom fixingen mot en starkare dollar gör yuanen starkare mot valutakorden, och det kommer att underminera konkurrenskraften för Kinas export till Asien", sade Sim Moh Siong, valutastrateg vid Bank of Singapore, till Bloomberg News.

Kronan har försvagats något öre mot både dollarn och euron.

På måndagens agenda står bland annat svensk BNP för det fjärde kvartalet och snabb-KPI från euroområdet i februari, som väntas visa att inflationen sjönk tillbaka rejält.

Senare i veckan riktas fokus mot inköpschefsindex för industri och tjänstesektor, där störst intresse riktas mot USA och Kina. Från USA kommer även jobbrapporten för februari.

För svensk del bjuder veckan förutom på PMI även på industri- och tjänsteproduktion i januari.