ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Norden-börser: Seadrill rusar vidare

Börserna i Norden stängde måndagshandeln lite blandat, stimulativa åtgärder från Kina gav dock stöd till indexen.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning till minus 0,3 procent vid nivån 907.

Nyheten att Kina sänkt reservkraven för landets banker, i ett försök att bidra till tillväxten i kreditgivningen, gav bränsle till aktiemarknaden. Vidare handlades Brentoljan åter över 35 dollar per fat, vilket mer specifikt stöttade OBX-index i Oslo som ökade 1 procent.

På aktiefronten rusade Hexagon Composite 15 procent efter att bolaget, som bland annat tillverkar produkter inom avancerad kompositteknologi, skrivit ett avtal med japanska Mitsui. Den sistnämnda vill samtidigt köpa en 25-procentig ägarandel i Hexagon Composite.

Vidare steg Brentoljan vilket fick Statoil att klättra 2,2 procent, och bidrog således mest till indexuppgången. Ännu bättre gick det för Seadrill som steg 15 procent, vilket betyder att det pressade oljeservicebolaget rusat 25 procent sedan förra veckans rapport.

På danskt börsgolv avslutade OMXC20 vid plus 0,2 procent. Framfarten i oljan gav sannolikt bränsle till Maersk som ökade 3,1 procent. Genmab gick länge starkt men tappade mark mot slutet. Från och med tisdag ingår aktien i det internationella indexet MSCI global standard, vilket kan ha bidragit till det initiala intresset.

Avslutningsvis backade OMXH25 0,3 procent i Helsingfors. Viss press kom från finansrelaterat som också gick svagt i Europa, på oro för kreditkvaliteten hos bankerna. Nordea sjönk knappa procenten och försäkringskoncernen Sampo backade 2 procent.

Tyck till