ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nordea minskar på aktieexponeringen

  • Foto: TT

2016 har inletts med börsfall och kraftigt förändrat sentiment. Nordea väljer därför att dra ned på risken och minska aktieexponeringen. ”Men vi tror inte på någon global finansiell härdsmälta under 2016”, säger Nordeas chefsstrateg Michael Livijn.

Makrosiffror har kommit in under förväntan, framför allt är det förväntningarna om företagsvinsterna för 2016 som har kommit ned.

”Från att ha väntats växa med åtta procent väntas företagsvinsterna nu ha en tillväxt på drygt tre procent för 2016”, säger Michael Livijn, chefsstrateg på Nordea.

Att tillväxtländer som Brasilien och Ryssland bromsat in efter sjunkande råvarupriser och minskad efterfrågan från Kina är känt sedan tidigare. Det som oroar nu är att siffror från USA inte riktigt ger stöd för en högkonjunktur. Även institutioner som IMF och Världsbanken har justerat ned sina globala tillväxtestimat för 2016.

Nordea väljer därför att ta ned sin övervikt på aktier till normalvikt. Banken släpper varje månad en investeringsstrategi där ger rekommendationer för de olika tillgångsslagen. En rekommenderad övervikt på aktier betyder därmed att Nordea rekommenderar att ha fem procentenheter extra aktier i portföljen.

Att börserna varit volatila är ett tecken på att det finns en osäkerhet i marknaden.

”Om börsen sjunker med två procent ena dagen och sedan stiger med två procent andra dagen är det ett tecken på att investerare inte riktigt vet var marknaden ska ta vägen”, säger Michael Livijn.

2015 avslutades med ett positivt sentiment då bland annat den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjt räntan för första gången på nästan ett decennium. Men börsåret 2016 inleddes med en käftsmäll då börserna i Kina rasade under första handelsdagen vilket utlöste börsfall världen över.

”Vi tror inte på någon global finansiell härdsmälta under 2016. Vårt huvudscenario är fortfarande att den globala tillväxten hamnar på drygt tre procent, vilket ger hyfsat stöd till tillväxt för företagsvinster och därmed aktier”, säger Michael Livijn.

Var syns det först om läget skulle förändras?
”Inköpschefsindex och om statistik konsekvent överraskar på ned- eller uppsidan brukar vara bra ledtrådar på att något håller på att ändras”, säger Michael Livijn.

”Men efter finanskrisen har tillväxten varit strukturellt lägre globalt. Det gör att det inte krävs så mycket statistikförändringar innan marknaden börjar frukta en recession. Det kan räcka med att en halv procent är fel”, fortsätter han.

Tyck till