ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Löfvens nya offensiv ett vågspel

  • Stefan Löfven, statsminister. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Statsminister Stefan Löfven går till angrepp mot skattesänkningar och "fattiglöner" och blåser nu till strid om den svenska modellen. Men experten ser offensiven som ett vågspel.

Di rapporterade redan för två veckor sedan att regeringen inleder en storoffensiv mot förslagen om sänkta ingångslöner.

När Stefan Löfven på måndagen talade på ett äldreboende i Rågsved i södra Stockholm valde han att kraftigt trappa upp konfliktnivån i svensk politik.

Statsministern talade om borgerliga skattesänkningar för storbanker och miljonärer och varnade för statligt satta ”fattiglöner”.

”Därför blåser jag till strid här och nu om den svenska modellen”, sa han.

Stefan Löfven valde att lyfta fram de rödgrönas ambition att begränsa vinsterna i välfärden och anställa fler undersköterskor, lärare och socialarbetare.

Han varnade också för att sänkta löner gör det svårare att möta det stora rekryteringsbehov som finns inom välfärdssektorn.

”Nedskärningar, vinstjakt och fattiglöner är inte en del av lösningen. Det är en del av problemet”, sa han.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att syftet med Stefan Löfvens offensiv är att mobilisera de egna väljarna och föra in den politiska debatten på ett nytt spår.

”Man har halkat in väldigt mycket i migrationsfrågorna och haft svårt att tala om sina frågor. Nu försöker man få mer laddning i de traditionella höger- och vänsterfrågorna”, säger han.

Samtidigt ser han det skärpta tonläget som ett vågspel. Dels riskerar det att försvåra uppgörelser över blockgränsen, dels gäller det att matcha utspelen med konkreta reformer.

”Det är möjligt att man lyckas vrida upp den visionära glöden. Men trissar man upp förväntningarna så måste man också leverera”, säger han.

Socialdemokraterna gick under förra mandatperioden till hårda angrepp mot alliansregeringens jobbskatteavdrag, men har i regeringsställning valt att behålla merparten av de tidigare skattesänkningarna.

Frågan är om partiet nu är redo att gå fram med större skattehöjningar för att kunna anställa fler inom vården, skolan och omsorgen.

”Vi kommer aldrig att acceptera nya nedskärningar för att finansiera sänkt skatt”, var beskedet från Stefan Löfven på måndagen.

Tyck till