ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Löfven: svenska modellen under attack

Den svenska modellen är under attack, men den ska inte avvecklas utan utvecklas. Det sade statsminister Stefan Löfven i ett anförande på måndagen, enligt ett pressmeddelande från statsrådsberedningen.

Han sade att i ett läge där den svenska modellen behöver stärkas mer än någonsin finns i stället tydliga attacker mot den.

För det första, menar Löfven, leder förslag i riksdagen på skattesänkningar till nya nedskärningar i vården, skolan och omsorgen. För det andra motarbetas varje försök till att begränsa vinsterna i välfärden. För det tredje kommer förslag på att staten ska gå in och sänka lönerna.

Det är kanske den farligaste attacken av alla, enligt statsministern. Statligt satta fattiglöner skulle inte bara hota den svenska modellen genom att avsluta en lång och välfungerande tradition där fack och arbetsgivare fritt förhandlar om lönerna.

"Fattiglöner skulle också hota principen att man ska kunna leva på sin lön, låsa fast människor i fattigdom trots att de jobbar, och få arbetsgivare att välja de billigaste så att det leder till sämre löneutveckling för allt fler på sikt", sade Stefan Löfven.

Därför vill han blåsa till strid om den svenska modellen. Som en del av den striden kommer regeringen att prioritera att anställa fler i den svenska välfärden, och genomföra ett investeringsprogram som gör att svensk välfärd får fler undersköterskor, sjuksköterskor, lärare, förskolelärare och socialarbetare. Så utökas jobbagendan för att nå EU:s lägsta arbetslöshet.

Samtidigt står den svenska modellen inför stora utmaningar. Många har fått gå ned i arbetstid för att ta hand om sina föräldrar, kostnaderna för sjukförsäkringen ökar kraftigt och näringslivet misslyckas med var femte rekryteringsförsök.

Till det kommer att när EU:s asylsystem havererade i höstas, sökte människor asyl i Sverige i en takt som vårt samhälle helt enkelt inte klarade av. Det ska inte få ske igen.

"Den svenska modellen bygger på en ordnad och reglerad invandring, där asylsökande fördelas rättvist i EU, där de som får avslag återvänder hem, och de som beviljas asyl i Sverige snabbt kan börja arbeta. När vi nu utvecklar den svenska modellen, ska vi skapa ett mottagande som gör att välfärden fungerar för alla", sade han.

Tyck till