ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Guldrush i februari

  • Foto: TT/Colorbox
Februari var guldets månad. Enligt Bloomberg är ädelmetallen det större tillgångsslag som presterat bäst under 2016 vilket även slagit igenom på fondmarknaden där det rådde en riktig guldrush i februari.

Guldet glimrar allt starkare när investerarna flyr till tryggare hamnar i väntan på förmånligare börsväder. Spotpriset på guld har stigit med 9,4 procent under den senaste månaden och är nu upp 16 procent sedan årsskiftet.

”Guld har varit det största temat i år. Förra sommaren kallade folk guld för en barbarisk fornlämning och ingen kunde bry sig mindre. Nu genererar det sakta mer och mer köp”, säger Dan Denbow, förvaltare på USAA Precious Metals & Mining Fund, till Bloomberg.

Guldruschen har även satt sina spår i fondernas månadsstatisk där guldfonder var februaris starkast lysande stjärna.

Bäst gick det för Amundi Global Gold Mines som steg med hela 40,2 procent under den senaste månaden. Fonden har ett globalt investeringsmandat men i dagsläget utgör nordamerikanska bolag 80 procent av portföljen.

Fondens största innehav är de bägge kanadensiska guldproducenterna Agnico Eagle Mines och Goldcorp som utgör 10,1 procent respektive 9 procent av portföljen. Båda innehaven har en stark månad i ryggen och Goldcorp har stigit med 22,2 procent medan Agnico levererat en något svagare uppgång på 17,4 procent i februari.

Näst bäst har det gått för kapitalförvaltningsbjässen Blackrocks BGF World Gold som steg med 32,9 procent i februari. Även BGF World Gold har ett globalt investeringsmandat och har i dagsläget en något bredare geografisk spridning på sina placeringar än Amundi.

Fondens största innehav är Londonlistade Randgold Resources, med stora delar av verksamheten i Mali, som står för 9,8 procent av portföljen följt av kanadensiska Franco-Nevada som utgör 8,4 procent. Bägge innehaven har en strålande månad i ryggen och aktierna har stigit med drygt 33 procent.

Om februari var guldets månad så hade biotech- och Indienfonder det betydligt tyngre. Sämst gick det för Pictet Biotech som backade med 12,2 procent i februari. Fonden har i dagsläget en stor exponering mot nordamerikanska bolag som står för 92,3 procent av portföljen.

Fondens största innehav är de amerikanska bioteknikbjässarna Gilead Sciences, Biogen och Celgene som utgör 8,9 respektive 8,4 procent av portföljen. Både Gilead och Celgene har utvecklats positivt i februari och aktierna har stigit med 6,5 och 3 procent medan Biogen backat med 3,1 procent.

Näst sämst februarifacit har DNB India retail som backat med 9,8 procent. Fonden investerar precis som det låter i indiska bolag och har i dagsläget störst exponering mot finansiell service följt av cykliska konsumentbolag.

Fondens största innehav är konsultbolaget Infosys som utgör 8,7 procent av portföljen följt av energikonglomeratet Reliance Industries som står för 6,5 procent.

Fonderna som gick bäst i februari

Fond Utv. 1 månad,% Utv. i år, %
1. Amundi Fds Eq Global Gold Mines 40,2 33,7
2. BGF World Gold A2 32,9 32,9
3. Allianz Global Metals and Mining 26,8 5,7
4. BGF World Mining A2 23,4 11,6
5. Amundi Fds Eq Global Resources 22,3 11,7
Fonderna som gick sämst i februari

Fond Utv. 1 månad,% Utv. i år, %
1. Pictet-Biotech R USD -12,2 -25,3
2. DNB India Retail A -9,8 -16,6
3. Amundi Fds Eq India -9,1 -16,7
4. UBS (Lux) EF Biotech (USD) P-acc -8,6 -22,4
5. Pictet-Indian Equities R USD -7,8 -13,5

Källa: Morningstar. Urval: Endast fonder som ingår i PPM-systemet.

Tyck till