ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Frida Wallnor: Blandade känslor för investerare

Supertisdagen har historiskt varit en dag då agnarna skiljs från vetet i de amerikanska primärvalen. Årets upplaga ser inte ut att bli något undantag.

Mycket tyder på att valresultatet förstärker bilden av att det blir Hillary Clinton och Donald Trump som kommer att utses till partiernas respektive presidentkandidater i sommar.

Hillary Clintons framgångar kommer inte som någon större överraskning, trots en försiktig start på demokraternas primärvalscirkus. Efter lördagens överlägsna seger i South Carolina har hennes kampanj fått en välkommen medvind.

Bernie Sanders har gjort ett tappert försök att utmana hennes välorganiserade kampanjmaskin, men det ser inte ut som att han kommer att lyckas hålla jämna steg med henne i det långa loppet.

Om vi pratar medvind för Hillary Clinton så är det snarare orkanstyrka i Donald Trumps momentum. Efter tre raka primärvalssegrar framstår han som allt mer ostoppbar.

Det mest fascinerande är hans breda stöd – att han till och med är populär bland latinamerikanska väljare, trots hans nedvärderande uttalanden om exempelvis mexikaner och det faktum att båda hans huvudkonkurrenter har kubanskt påbrå.

Under en debatt i förra veckan blev det också tydligt att dessa, senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio, nu på allvar har insett att framgångarna för ”the Donald” faktiskt inte handlar om ett kortvarigt populistiskt utspel, utan ett akut hot mot deras egna planer på att nomineras. Påhoppen mot Donald Trump var betydligt grövre än tidigare, men de andades desperation och lär knappast skada affärsmannens popularitet i någon större utsträckning.

Beskedet att Chris Christie, guvernör i New Jersey, stöder Donald Trumps kampanj är däremot en extremt viktig nyhet. Guvernören, som nyligen avslutade sin egen kandidatur, tillhör de mer moderata inom det republikanska partiet och det som benämns etablissemanget. Med hans stöd kan Donald Trump inte längre ses som en outsider, även om han fortsätter att splittra partiet.

Står han fortsatt stark efter tisdagens prövningar, vilket är sannolikt, lär Chris Christie snart få sällskap av fler etablerade namn i Team Trump, som ser sin chans att hålla sig väl med landets potentielle näste president.

Möjligheterna att stoppa Donald Trumps nominering begränsas av att motståndet är så splittrat. Av de fyra återstående republikanska utmanarna framstår två som helt utan chans att vinna; Ben Carson och John Kasich. Men deras fortsatta medverkan förminskar Ted Cruz och Marco Rubios möjligheter att komma ikapp Trump.

För senator Cruz står särskilt mycket på spel under tisdagsnatten. Vinner han inte på hemmaplan i Texas, trots favoritskapet, vore det en enorm prestigeförlust. Blir det så, vilket inte är omöjligt, skulle oppositionen lättare kunna enas kring Marco Rubio som ensam utmanare till Trump. Detta framstår i skrivande stund som det enda rimliga hotet mot Trump.

Den här utvecklingen skapar sannolikt blandade känslor bland investerare. Å ena sidan borde minskad osäkerhet om vilka kandidaterna blir tolkas positivt. Samma sak gäller framgångarna för Hillary Clinton, som representerar en mer företagsvänlig politik än vad Bernie Sanders gör.

Å andra sidan är det sannolikt få investerare som känner sig bekväma med Donald Trumps framfart och insikten att affärsmannen faktiskt skulle kunna husera i Vita huset vid den här tidpunkten nästa år.

Tyck till