ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dagen som avgör USA:s öde

Donald Trump hoppas säkra sin nominering i dag. Under supertisdagen går elva delstater till valurnorna och han leder stort.
Ted Cruz väntas dock vinna i Texas och det republikanska etablissemanget har inte gett upp hoppet om att manövrera ut den färgstarka affärsmannen.

”Jag har inte ens börjat med henne än”, sa Donald Trump om Hillary Clinton under den sista tv-sända debatten innan supertisdagens massiva svit av primärval och nomineringsmöten.

Trots att de många omröstningarna är en intern uppgörelse inom respektive parti kan Donald Trump nu börja rikta blicken mot sin slutgiltiga motståndare.

Han leder i åtminstone åtta av de elva delstater som röstar under tisdagen. Och de flesta kandidater, både republikaner och demokrater, är överens om att en markant seger under supertisdagen får stor påverkan på resten av primärvalskampanjen.

”Demokrater i elva stater kommer att välja tio gånger så många delegater på en dag, jämfört med vad som har valts i de fyra första delstaterna i den här kampanjen”, säger vänsterkandidaten Bernie Sanders efter att han förlorat primärvalet i South Carolina i lördags.

Att så många delstater har primärvalen samtidigt förklaras av partiernas regelverk.

Endast en handfull stater – som Iowa, Nevada och New Hampshire – har tillstånd att hålla sina omröstningar i februari. Många lägger därför sina primärval så tidigt i mars som det bara går.

Förutom de elva delstater som Bernie Sanders hänvisar till, röstar demokrater som bor utanför USA, samt de på amerikanska Samoa, ett territorium i Stilla havet.

Till det kan läggas ett republikanskt nomineringsmöte i Alaska, samt ett par omröstningar av icke bindande karaktär, som fungerar som en slags temperaturmätare för republikaner i Wyoming och Colorado.

Hundratals delegater, i demokraternas fall över tusen, står därmed på spel under en och samma dag.

Som en jämförelse har omröstningar i Iowa och New Hampshire hittills bara fördelat 30 respektive 23 delegater för republikanerna, följt av 50 i South Carolina.

I den delstaten kammade Donald Trump hem varenda delegat.

”Jag tror att det finns en växande acceptans för tanken på att Trump kommer att vinna nomineringen”, säger Andy Shain, politisk redaktör för den South Carolina-baserade tidningen The State.

En titt på de många olika regelverken för omröstningarna på tisdag gör bilden av Donald Trump som segrare än mer sannolik.

I flera fall måste en kandidat vinna minst 20 procent av rösterna för att få med sig några delegater över huvud taget. En färsk mätning från Georgia, en tung delstat i sammanhanget, visar att Trump leder med 45 procent framför Marco Rubio som får stöd från 19 procent av väljarna.

Ett sådant utfall skulle ge Donald Trump samtliga 76 delegater. Dynamiken är densamma i Alabama, och i viss mån även i Alaska och Arkansas.

Två veckor senare förändras regelverket igen för republikanerna, vilket skapar ytterligare uppförsbacke för eftersläntrare.

”Efter den 15 mars kan delstaterna välja om de vill tilldela delegater proportionerligt, eller ge alla till en vinnare”, säger Andrew Smith, som är professor i statsvetenskap vid universitetet i New Hampshire, till Di.

Den dagen, den 15 mars, sker omröstningar i stora delstater som Florida, Ohio och Illinois. Alla delegaterna ges där till en vinnare. Donald Trump leder i samtliga, efter att ha gått om John Kasich i mätningar från dennes hemstat Ohio.

Men även om ingen kandidat ser ut att kunna gå om Donald Trump när det gäller antalet delegater finns det gott om spekulationer kring hur han ska kunna stoppas ändå.

”Andra kandidater, och troligtvis den republikanska partiledningen, hoppas att de kan samla ihop tillräckligt med delegater för att hindra Trump från att vinna en majoritet”, säger Andrew Smith.

Ted Cruz ligger exempelvis bra till i opinionsmätningar i Texas. Om andra kandidater skulle lyckas säkra några delstater kan de alltså tillsammans hindra affärsmannen från att få de 1.237 delegater som han behöver säkra inför partikonventet i juli.

Där sker den omröstning som formellt korar presidentkandidaten, och om ingen kandidat har egen majoritet väntar fler omröstningar.

Även om det är ovanligt är det teoretiskt möjligt för en annan kandidat att gå segrande därifrån, säger Andrew Smith.

”Om ingen kandidat vinner majoriteten i den första omröstningen kan delegaterna ge sitt stöd till andra kandidater i följande omgångar.”

 

WEBB-TV – Följ valdramatiken på di!
*
Di sänder live med start klockan 06.00 på onsdagsmorgonen.
* Di:s USA-korrespondent Gabriel Mellqvist rapporterar från Texas och medverkar gör även Utrikespolitiska institutets direktör Mats Karlsson, Di:s Analyschef Cecilia Schramm och blivande USA-korrespondent Peter Fellman, USA-forskaren Frida Stranne och Di:s ledarskribent Lotta Engzell Larsson. 

Tyck till