ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Centralbankschefen: Skrota EMU

  • Bank of Englands tidigare chef Mervyn King.

De långsiktiga fördelarna med att bryta upp eurosamarbetet uppväger de kortsiktiga kostnaderna. Det skriver Bank of Englands tidigare chef Mervyn King i en ny bok, enligt ett utdrag som publiceras i The Telegraph.

Han skriver att det grundläggande problemet i alla valutaunioner är att olika inflationstakt med samma ränta kommer att leda till olika konkurrenskraft. I euroområdet har södra Europa tappat i konkurrenskraft mot Tyskland och det enda sättet de kan återställa den kan vara genom att lämna eurosamarbetet.

"De långsiktiga fördelarna överväger de kortsiktiga kostnaderna. Utomstående kan inte göra det valet, men de kan uppmuntra Tyskland, och resten av euroområdet, att ta itu med det", skriver Mervyn King.

Han menar att det mest sannolika scenariot för en upplösning av eurosamarbetet är att väljarna i länderna i södra Europa tröttnar på massarbetslöshet och att unga talanger utvandrar. Visserligen finns det kostnader med att lämna, i form av minskad levnadsstandard och osäkerhet, men om alternativet är hårda besparingar, fortsatt massarbetslöshet och inget slut i sikte på skuldbörden kan ett utträde ur EMU vara den enda vägen till ekonomisk tillväxt och full sysselsättning.

Mervyn King varnar också för att eurosamarbetet har skapat en konflikt mellan en centraliserat elit som vill ha en politisk union och demokratin på den nationella nivån, som motsätter sig detta.

"Detta är otroligt farligt", skriver han.

Tyck till