ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Börsen: Stängde över nollstrecket

Stockholmsbörsens storbolagsindex stängde just över nollstrecket på måndagen efter att länge ha legat på klart minus.

"Vi hade en lite sur reaktion initialt på måndagen då helgens G20-möte inte utmynnade i några skarpa åtgärder. Samtidigt var det lågt ställda förväntningar inför mötet. Att den kinesiska centralbanken valde att sänka reservkraven för landets banker gav sedan stöd under förmiddagen", sade Jonas Olavi, strateg på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,1 procent upp till nivån 1.372,5. Omsättningen under Stockholmssportlovets första handelsdag summerades till 14,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Även på kontinenten återhämtade sig de ledande europeiska handelsplatserna under måndagens handelssession efter en sur öppning.

Bland metallerna var utvecklingen oregelbunden till positiv med stöd av åtgärden från PBOC. Kinas centralbank meddelade under europeisk handelssession att reservkraven för bankerna sänks med 50 punkter från och med tisdagen. Oljepriset steg med Brentterminen upp över 36 dollar fatet.

Råvarurelaterade SSAB och Boliden toppade OMXS30 med uppgångar på 2,4 respektive 3,1 procent. Inom oljesektorn steg Lundin Petroleum 0,3 procent medan Africa Oil lyfte runt 4 procent. Verkstadsbolagen gynnades av det successivt förbättrade risksentimentet med ABB, SKF och Alfa runt 1 procent upp.

SEB, Nordea och SHB stängde samtliga kring oförändrat. Swedbank tappade en knapp procent. Swedbanks IR-chef Gregori Karamouzis dementerade fusionsrykten för Nyhetsbyrån Direkt.

"Swedbank för inga diskussioner kring fusioner vare sig med Danske Bank eller någon annan bank", sade han.

Astra Zeneca meddelade att en klinisk fas 2b-studie av ett cancerpreparat inte mött de primära överlevnadsmålen. Läkemedelsbolagets aktie stängde 1,9 procent ned i Stockholm.

SCA stängde drygt 1 procent ned efter att ha noterats på nytt all-time-high på fredagen. Bolaget pekades av SEB ut som ett av de 14 nordiska som skulle drabbas hårdast av ett eventuellt brittiskt utträde ur EU. Skanska var ett annat av bolagen som framhävdes. Byggbolagets aktie steg dock 1,5 procent.

Inom byggsektorn klättrade Peab 4,2 procent efter att ha fått en miljardorder från Trafikverket.

Storägaren Jesper Droob gör ett nytt försök att köpa ut snabbmatsbolaget NSP Holding från börsen, den här gången med riskkapitalisterna Daniel Mytnik och Niclas Gabrán i ryggen. Budet på 21 kronor per aktie ställer sig styrelsen positiv till och aktien rusade 22 procent till 20:70 kronor.

Belysningstillverkaren Fagerhult lyfte drygt 7 procent med stöd av en köprekommendation i Dagens Industri.

Läkemedelsbolaget Sobi steg runt 2 procent på nya uppskruvade prognoser, efter att ha fallit på de prognoser som gavs i samband med fredagens rapport. Sent i fredags fick bolaget en rekommendation från EU-myndigheten EMA som gör att Sobi ser mer positivt på utsikterna för läkemedlet Alprolix.

På small cap var sektorkollegan Neurovive 16 procent lägre efter beslut om en företrädesemission på 94,4 miljoner kronor, garanterad till 75 procent.

På makrofronten stod, utöver sänkningen av reservkraven i Kina och helgens G20-möte, även ett starkt svenskt BNP-utfall i fokus. EMU-inflationstakten var vidare negativ i februari. Ytterligare lättnadsåtgärder väntas från ECB i mars.

 

Diagram över måndagens indexutveckling

Tyck till