ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Börsen: Nedgången bromsas av Kinabesked

Stockholmsbörsens storbolagsindex har inlett den nya veckan med nedgång. Att den kinesiska centralbanken under förmiddagen sänkte reservkraven för landets banker gav samtidigt positivt bidrag på marginalen.

"Mer lättnader ligger framför oss, men fokus kommer främst att vara på finanspolitiken där Kina har en rejäl möjlighet till lättnader", sade Shane Oliver, strateg på förvaltaren AMP Capital Investors, till Bloomberg News. Enligt honom var dock den stora överraskningen snarare att PBOC inte gjort en dylik förändring tidigare under 2016.

Klockan 13.50 var OMXS30-index 0,6 procent ned till nivån 1.363. Omsättningen var då nära 6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

På kontinenten backade tyska DAX drygt 1 procent medan brittiska FTSE100 var svagt ned.

På råvarumarknaderna steg Brentoljan upp mot 36 dollar fatet. Bland metallerna var utvecklingen oregelbunden till positiv med stöd av åtgärden från PBOC.

Råvarurelaterade SSAB och Boliden toppade OMXS30 med uppgångar på 2,5 respektive 3,3 procent. Inom oljesektorn steg Lundin Petroleum svagt.

Finans hade allmänt en svag utveckling i Europa, bland annat på oro för kreditkvalitén. De fyra svenska storbankerna tappade mellan 0,4 och 1,2 procent. EU-kommissionen har varnat Sverige för att ett fall i svenska bostadspriser skulle få oroväckande konsekvenser för svenska banker.

Inom byggsektorn steg Skanska 0,6 procent. Peab klättrade nära 5 procent efter att ha erhållit en miljardorder från Trafikverket som bokas i det första kvartalet.

Storägaren Jesper Droob gör ett nytt försök att köpa ut snabbmatsbolaget NSP Holding från börsen, den här gången med riskkapitalisterna Daniel Mytnik och Niclas Gabrán i ryggen. Budet på 21 kronor per aktie ställer sig styrelsen positiv till och aktien rusade 22 procent till 20:70 kronor.

Belysningstillverkaren Fagerhult lyfte omkring 7 procent med stöd av en köprekommendation i Dagens Industri.

Läkemedelsbolaget Sobi steg drygt 4 procent på nya uppskruvade prognoser, efter att ha fallit på prognoserna som gavs i samband med fredagens rapport. Sent i fredags fick bolaget en rekommendation från EU-myndigheten EMA som gör att Sobi ser mer positivt på utsikterna för läkemedlet Alprolix.

På small cap var sektorkollegan Neurovive 20 procent lägre efter beslut om en företrädesemission på 94,4 miljoner kronor, garanterad till 75 procent.

På makrofronten var, utöver sänkningen av reservkraven i Kina, helgens G20-möte i fokus. Mötesutfallet har delvis tagits med besvikelse eftersom det inte resulterade i några skarpa tillväxtåtgärder. Inflationstakten i euroområdet var negativ i februari. Ytterligare åtgärder från ECB är väntade vid mötet i mars. För svensk del visade BNP-statistik för det fjärde kvartalet på en klart starkare tillväxt än väntat.

Tyck till