ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bolund svarar LO och Lemne med tystnad

  • PRESSAD. Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden. Foto: Peter Phillips

I måndagens Di slöt Svenskt Näringsliv och LO upp bakom AMF:s krav på ett vd-byte i Rikshem.
Fjärde AP-fonden svarar med kompakt tystnad och även finansmarknadsminister Per Bolund (MP) lägger locket på.

”Vi väljer att inte kommentera detta”, svarar Martin Kling, pressekreterare hos Per Bolund.

Di frågar Lars Frithiof, tidigare vice ordförande för just Fjärde AP-fonden, vilka krav som ska ställas på AP-fonderna när det gäller affärsetik i porföljbolagen och öppenhet.

”Rent generellt kan jag säga att man ska ha höga krav när det är fråga om offentliga medel, högre än normalt – ja, de högsta”, säger Lars Frithiof och tillägger att turerna kring Rikshem är ”märkliga”.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson slöt på måndagen upp bakom AMF och kravet att Rikshem måste byta ut vd Jan-Erik Höjvall efter den allvarliga kritiken i granskningsrapporten.

Nu går även Pär Nuder, tidigare finansminister och ordförande i AMF ut offentligt och markerar att han står bakom AMF:s styrelserepresentanter i Rikshem som röstade emot vd, men blev överkörda av Fjärde AP-fondens folk i styrelsen.

”Jag tycker att AMF:s ledning och AMF:s styrelseledamöter i Rikshem har hanterat de här frågorna på ett ansvarsfullt och korrekt sätt”, skriver Pär Nuder till Di.

Från Fjärde AP-fondens sida var tystnaden på måndagen total. Di mejlade fondens vd Mats Andersson en rad frågor redan under söndagen. En av dessa rör hans privata relation till Rikshems vd och tidigare vice vd, en annan fråga gäller hur det kommer sig att en nära anhörig till vice vd arbetat på Fjärde AP-fonden, och om detta var en tillfällighet.

Vid måndagens pressläggning hade Mats Andersson inte svarat. Detta trots att öppenhet hyllas på Fjärde AP-fondens hemsida:

”Transparens är ett nyckelord för samtliga hörnstenar i AP4:s affärsfilosofi.”

Tyck till