ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Bankanalys: Negativ ränta ger dyrare lån

  • Foto: TT
Glöm att transmissionsmekanismen kommer att bidra till en kredittillväxt. Med fallande räntor i Europa kan nya krediter snarare komma att bli dyrare. Det skriver Société Générale i en banksektorsanalys.

"Bankverksamhet funkar inte med negativa räntor. Tänk dig att ditt café tvingas att ge ut kaffe gratis och även tvingas ge kunder betalt för en sittplats. Det är ett förlustspel", skriver Société Générale.

Responsen är då är självklar - höga avgifter om du vill ha en skvätt mjölk, en sked med socker eller en kopp att dricka kaffet ur. Mycket högre priser för te eller läsk, fortsätter Société Générale.

"Det skulle bli en kapplöpning för att försöka finna någon lönsamhet någonstans för att hålla verksamheten kokande", skriver investmentbanken.

Det är detta dilemma som banker i euroområdet möter när räntor rör sig ner i negativt territorium.

"Utsikten för euroområdets banksektor är att stora delar av tillgångsbasen inte kommer att ge någon avkastning. Banker kommer därför att intensifiera sin jakt i att öka provisionsintäkterna medan det kommer att krävas att nyutlåning subventionerar gamla lån", enligt Société Générale.

Av den anledningen anser investmentbanken att man ska glömma att ECB:s transmissionsmekanism kommer att bidra till en kredittillväxt. Snarare kommer krediter alltså att bli dyrare i spåren av fallande räntor.

Bankmarknader med stor andel rörlig ränta, men fastlagd spread, väntas vara värst drabbade av ytterligare sänkningar. Kunder har prisförhandlingsmakt på dessa marknader, exempelvis Finland, Italien och Spanien.

Skillnaden mot exempelvis Sveriges, Norges och Storbritanniens varierande kundspread är en mycket mer långsam omprisningstakt, enligt Société Générale som pekar på att banker i dessa länder står inför en risk att knappt tjäna något på sina låneböcker.

"Upp till 90 procent av tillgångsbasen i dessa länder står inför risk att komma ner i nollavkastning om ECB fortsätter att sänka inlåningsräntan", står det i analysen.

I analysen framhålls dessutom att ytterligare räntesänkningar är väntade vid ECB:s möte i mars.

Nordea återfinns tillsammans med bland annat spanska BBVA bland de bankaktier som Société Générale tycker är minst attraktiva inom europeisk banksektor. Bland favoritaktierna hittas bland annat brittiska Barclays och Lloyds.

Tyck till