ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Australien trotsar råvarukris

Efter 24 år utan lågkonjunktur såg fallande råvarupriser ut att ta kål på Australiens glittrande svit.
Men trots en dramatisk omställning verkar ”det lyckliga landet” kunna ta sig ur gruvmörkret.

Den australiensiska ekonomin har i flera årtionden surfat på suget efter råvaror. Efter att Kina öppnade sin ekonomi har landets efterfrågan på framför allt järnmalm ökat stadigt. 2009 blev Kina Australiens största handelspartner. Nya gruvor öppnades i  hög takt och dominerar nu den australiensiska exporten. Under tredje kvartalet i fjol nådde produktionens bidrag till BNP all time high och står nu för nästan 10 procent.

Gruvboomen har lett till ett kvarts sekel utan recession. Siffror som OECD tagit fram åt Di visar att bland de länder som västländernas samarbetsorganisation bevakar är det bara Kina och Polen som kan visa upp längre sviter (Polens är bara ett kvartal längre och tillväxten har varit väldigt mycket mer svängig än i Australien).

Australien hamnar stadigt högt på Better Life Index, OECD:s lista över mest attraktiva länder. Huspriserna har stigit stadigt och arbetslösheten har varit låg. Australien har utklassat de flesta av världens ekonomier.

Men för tre år sedan började priset på järnmalm att falla. Även priset på kol, en annan viktig exportvara, föll.

Nästan samtidigt meddelade Ford, Toyota och GM-ägda nationalikonen Holden att de skulle sluta tillverka bilar i Australien.

Gruvbolagen skär nu i sina kostnader. Det slår även mot svenska företag med försäljning till gruvsektorn. Både Atlas Copco och Sandvik har drabbats av vikande försäljning i Australien.

I slutet av 2011 hade Sandvik just färdigställt en ny huvudanläggning för sin australiensiska gruvverksamhet. Den ligger i det lilla samhället Heatherbrae, i kolstinna Hunter Valley, två timmars bilresa norr om Sydney. 650 personer arbetade där då, med bland annat montering av stora gruvmaskiner.

När Di i början av 2016 besöker anläggningen arbetar 200 personer här. Monteringen flyttades för ett drygt år sedan till Kina.

”Det var i september 2012 som kolmarknaden började ta stryk”, säger Frank Ryan.

Han var då relativt färsk på Sandvik, rekryterad som chef för bolagets australiensiska kolbrytningsverksamhet.

Sedan dess har kunderna dragit i bromsen. Sandvik fokuserar på att hjälpa dem att optimera bolagets utrustning, samtidigt som man skurit i kostnaderna i Heatherbrae.

”Vi har haft några nedläggningsrundor”, säger Frank Ryan.

Sandvik är långt ifrån ensamt om den olyckliga tajmningen. I området finns flera stora liknande anläggningar, överdimensionerade för gruvbolagens nuvarande investeringsbudgetar.

Och på andra sidan av kontinenten, i Western Australia, har en av gruvnäringens mest mytomspunna personer, Gina Rinehart, gått på en rejäl nit. Australiens mest välbärgade person och ett tag världens rikaste kvinna, kunde i december visa upp den första leveransen från Australiens största järnmalmsgruva, Roy Hill. Projektet har kostat över 90 miljarder kronor. Men samtidigt som den första lasten skeppades föll järnmalmspriset till ett nytt bottenrekord.

Gina Rinehart har inte släppt målet att årligen exportera 55 miljoner ton från Roy Hill. Hon tvingas precis som alla andra driva upp volymerna för att få skalfördelar och klara det låga malmpriset. Samtidigt får gruvorna hjälp av en svagare australiensisk dollar. Men de höga volymerna sätter press på malmpriset. Och i Kina faller stålproduktionen för första gången sedan 1991.

Läget för det australiensiska kolet är också ansträngt. Efter fem år med tvåsiffriga volymökningar föll i fjol exporten från Newcastle, världens största kolexporthamn. Det ligger nu betydligt färre fraktfartyg än normalt ankrade utanför stadens milslånga surfstränder.

När Australiens BNP-tillväxt för andra kvartalet 2015 stannade på 0,2 procent kom recessionsvarningarna. Regeringen uppskattar att de lägre råvarupriserna kommer att minska skatteintäkterna med nästan 200 miljarder kronor de kommande fyra åren och budgetunderskottet väntas växa. BNP-prognosen sänktes två gånger i fjol. Men en tillväxt kring 2,5 procent imponerar i en internationell jämförelse.

”Australiens handelsbalans kommer att få en enorm smäll. Kapitalinflödet från utlandet har minskat dramatiskt. Normalt innebär detta en recession. Men trots kraftigt fallande råvaruinvesteringar, som bromsar BNP-tillväxten, har Australien ganska god tillväxt”, säger Paul Dales, analyshuset Capital Economics Australienchef.

Den allt svagare dollarn hjälper exportsektorn. Och arbetsmarknaden är överraskande stark, även om siffrorna de senaste två månaderna har varit lite svagare. Ekonomin domineras av tjänstesektorn, som går från klarhet till klarhet.

”Det handlar om finansiella tjänster, turism, städning, restaurang, hälsovård och utbildningstjänster”, säger Josh Williamson, seniorekonom på banken Citi i   Sydney.

Och även om det nu stängs gruvor i Australien så fortsätter producenter som Rio Tinto, Glencore och BHP Billiton att gräva upp malm. Kina växer fortfarande och den australiensiska malmen är billigare än den lokala. Valutaförändringarna gör den ännu billigare.

”Den kinesiska ekonomin är så stor, även om tillväxten stannar på 6–7 procent är det tillräckligt för att det ska finnas ett sug efter australiensisk malm”, säger Paul Dales.

Den australiensiska regeringen spår att järnmalmsexporten ska öka till och med 2019.

De flesta experter anser att det är just Kinas utveckling som kommer att avgöra framtiden.

Paul Dales vågar inte gissa när världens tolfte största ekonomi till slut får sin recession.

”Australien kommer med sina egna mått att svika förväntningarna, men gå betydligt bättre än stora delar av omvärlden. Jag har svårt att se vad som skulle kunna stjälpa ekonomin, även om jag är lite orolig över prisutvecklingen på husmarknaden”, säger han.

Fotnot: ”The lucky country” myntades ursprungligen sarkastiskt av den australiensiske journalisten och författaren Donald Horne.

Tyck till