ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Atlas Copco kan flytta verksamhet i Belgien

Atlas Copco kan tänka sig att flytta vissa delar av sin verksamhet i Belgien till andra länder, efter EU-beslutet i januari om att landets skattelättnader för vissa storföretag är olagliga.

Det skriver Wall Street Journal på måndagen.

"Vi föredrar att stärka vår konkurrenskraft utan att röra verksamheten, men gränsen kan nu vara nådd i Belgien", säger verkstadskoncernens vd Ronnie Leten till tidningen, i en artikel om att flera företag överväger att flytta verksamhet.

Enligt Ronnie Leten kommer EU-kommissionens beslut att höja Atlas Copcos årliga kostnader i Belgien, där Atlas Copcos kompressorverksamhet är baserad, med cirka 4-5 procent.

Atlas Copco tog en kostnad under det fjärde kvartalet på 2,8 miljarder kronor för det belgiska skattekravet, som avsåg åren 2010-2015. Beloppet, motsvarande 300 miljoner euro, utgör nästan hälften av de 700 miljoner euro som enligt Wall Street Journal totalt krävdes tillbaka från storföretag (utöver Atlas Copco bland andra Anheuser-Busch InBev, BP och BASF).

Atlas Copcos avsättning aviserades i mitten av januari, och bolaget uppgav då att dess skattesats bedömdes öka med 3,5 procentenheter framgent på grund av beslutet. Under 2015 var skatten 22,8 procent exklusive avsättningen, och under 2014 uppgick den till 24,3 procent.

Enligt Wall Street Journal sjösatte Belgien skatterabattsystemet 2005 under devisen "Only in Belgium". Rabatterna innebar enligt EU att skattebaserna för de aktuella storföretagen reducerades med 50-90 procent.

Tyck till