ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

ABG: Tuff framtid väntar Fingerprint

  • Foto: TT
Det bestående intrycket från årets telekommässa i Barcelona är att marknaden för fingeravtryckssensorer kommer att bli brutalt mer konkurrensutsatt än vad som fram tills nyligen varit fallet.

Det skriver ABG i en kommentar om Fingerprint Cards daterad 29 februari. Banken har rekommendationen sälj med riktkursen 200 kronor för biometribolagets aktie.

Det återstår att se hur snabbt konkurrenterna tar sig samman, men intrycket från MWC 2016 är att ett förändrat konkurrenslandskap tydligt är på väg, anser ABG, och hänvisar till bland annat Nyhetsbyrån Direkts intervjuer med konkurrenter under mässan.

Dessa uppgav bland annat en potentiellt tiofaldigad leveranskapacitet under 2016 jämfört med 2015 (Goodix), pågående samarbete med flera Kinaleverantörer kring ultraljudbaserade sensorer (Qualcomm), och en uppskalad verksamhet i Kina (Synaptics).

ABG betecknar vidare Fingerprint Cards-vd:n Jörgen Lanttos tankar ("förhoppningar") om att norska Idex och Next på grund av intäktsbrist kan vara på väg från marknaden inom ett år som förhastade: Idex har stor nettokassa och Next planerar att ta in nytt kapital, skriver banken.

Säkerhetsriskerna med fingeravtryck, nu baserat på en demonstration av fingeravtrycksförfalskning som bolaget Vkansee gjorde under telekommässan, lyfts liksom i ABG:s tidigare Fingerprint-analyser fram: om biometriska data fuskas med, skriver banken, kan de aldrig användas på ett säkert sätt igen.

"Visst, man kan välja att plastikoperera fingret, men myndigheterna lär inte bli överdrivet entusiastiska då", heter det.

ABG nämner även att Precise Biometrics, algoritmleverantör till FPC, har fått många nya kunder på sin mjukvara BioMatch Mobile på sistone.

"Tänk på att Precise bara hade en intäktskälla, FPC, fram till mitten av 2015 för BioMatch Mobile. Snart kommer det kanske att vara fler än tio till", heter det.

Tyck till