ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tusentals visade stöd för Walesa efter agentryktet

  • Foto: TT

Omkring 15.000 personer samlades på söndagen i den polska staden Gdansk för att visa sitt stöd för demokratiikonen och förre presidenten Lech Walesa. Han kämpar för att rentvå sig från anklagelser om att han varit betald kommunistagent.

Manifestationen utgick från Solidaritetstorget, döpt efter fackföreningsrörelsen som leddes av Walesa, mottagare av Nobels fredspris för att ha förhandlat fram ett oblodigt slut på kommuniststyret 1989.

Rykten har länge varit i svang om att Walesa i hemlighet försåg regimen med information samtidigt som han ledde Sovjetblockets enda oberoende fackförening.

Polens nuvarande regering, styrd av högerpartiet Lag och rättvisa, har de senaste veckorna dammat av anklagelserna, nu med stöd av dokument som nyligen ska ha hittats och som påstås vara från kommunisttiden.

Walesa har konsekvent tillbakavisat alla anklagelser.

"Allt är påhittat", sade han till medier på söndagen.

Tyck till