ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svajig börs — men satsa på aktier

  • Esbjörn Lundevall, SEB, och Claes Hemberg, Avanza, tror på aktier nu. Foto: Karin Skoog, Erik Mårtensson/TT

Stockholmsbörsen har gått ned med över fem procent sedan årsskiftet. Trots det råder experter spararna att satsa på aktier.
"Men den globala marknaden är väldigt nervös", säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Börsåret brukar börja starkt. Fyra år i rad har den i snitt legat på två procent under både januari och februari. Men sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen gått ned 5,55 procent.

I år har börsen överraskat oss. Det är en chock för en del personer, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Det går dåligt för de flesta tungviktarna på börsen. Bättre går det för de mellanstora bolagen.

"Industribolagen lider av att det är en svag global industrikonjunktur, och bankerna lider av negativa räntor", säger Esbjörn Lundevall.

Börsens kallsup beror delvis på en "Kina-oro" — börsen i Kina har fortsatt att störtdyka sedan förra sommaren. I början av året rasade den vid ett tillfälle hela sju procent.

Många oroar sig också för hur Storbritanniens omröstning om de ska stanna kvar i EU kommer sluta. Det finns också oro för de sydeuropeiska bankerna som har finansiella problem, säger Lundevall.

Han gissar att den nervösa marknaden kommer att hålla i sig merparten av året.

Men utsikten för privatsparare är inte helt dyster. Experterna Lundevall och Hemberg är ense om hur privatsparare ska förhålla sig till marknaden: Satsa på aktier och ha is i magen.

"Många fastnar i vissa sparformer som blandfonder i årtionden så de blir alldeles för dyra och ger för lite avkastning. Bara för att en sparform är rätt nu så behöver den inte vara det om tre år. Spararna behöver trots oron på börsen lära sig att man sparar över många år", säger Hemberg.

Esbjörn Lundevall håller med om att börsen är ett bra alternativ för personer som har pengar som ska investeras en längre tid.

"Räntorna är extremt låga i dag så du måste ta någon typ av risk för att få avkastning på dina pengar", säger han.

Tyck till