ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Storseger för Clinton inför tisdagen

  • Foto: TT

Den amerikanska presidentaspiranten Hillary Clinton vann överlägset primärvalet i South Carolina

"Låt oss bryta ner barriärerna", sade hon i sitt segertal.

Clinton segrade överlägset i South Carolina, där 73,5 procent av rösterna lades på henne, mot 26 procent på Bernie Sanders, enligt LA Times.

"I stället för att bygga murar, så behöver vi riva barriärer. Vi behöver visa att vi gör det här tillsammans", säger hon vid sitt segertal.

Segern var väntad och det blev till slut en fråga om hur stor den skulle bli, men att det skulle bli närmare 50 procentenheter hade få räknat med. Efter South Carolina har Clinton ett rejält försprång på motståndaren Bernie Sanders med 544 delegater mot 85, av de 2 282 som krävs för att vinna primärvalet. För Clinton smakar segern i South Carolina extra sött, då hon förlorade mot Barack Obama under primärvalet där 2008.

"Jag gratulerar Clinton till hennes seger i South Carolina", säger Sanders i ett uttalande, enligt CNN, och fortsätter:

"Låt mig vara tydlig: Den här kampanjen har bara börjat. Vi vann en betydande seger i New Hampshire. Hon vann en betydande seger i South Carolina. Nu är det upp till supertisdagen", säger han.

Utgången i South Carolina, med stor andel svart befolkning, ses som betydande inför nästa tisdag och den val- och nomineringsdag som kallas supertisdagen. Då går totalt elva delstater till val, varav flera ligger i den amerikanska södern där en betydande andel av väljarna är svarta.

Enligt en vallokalsundersökning i South Carolina vann Clinton hela 85 procent av de svartas röster i South Carolina.

Samtidigt som Clinton och Sanders artigt gratulerade varandra för kampanjarbetet i South Carolina fortsatte de republikanska kandidaterna att smutskasta varandra på andra håll. Marco Rubio anklagade Donald Trump för att ha "den värsta spraybrännan i Amerika" och hånade honom för att ha stavat ord fel på Twitter, medan Trump å sin sida kallade motståndaren för en lättviktare.

Tyck till