ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Löfven kritiseras för Palmeuttalande

  • Foto: TT

Statsminister Stefan Löfven säger sig tro på Lisbet Palmes vittnesmål om att Christer Pettersson mördade Olof Palme. Uttalandet kritiseras och en statsvetare tror att uttalandet syftar till att lugna arbetarrörelsen.

"Det finns en person som är dömd och senare frikänd. Lisbet Palme säger bestämt att hon vet att det var Christer Pettersson, och då tror jag på det", sade Stefan Löfven, enligt Dagens Nyheter. Uttalande gjordes i samband med att statsministern lade ned en krans vid Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm.

Christer Pettersson dömdes i tingsrätten för mordet, men friades i hovrätten. Löfvens uttalande kritiseras av Anne Ramberg, generalsekreterare för advokatsamfundet.

"Som principiell utgångspunkt är det fel därför att han är frikänd och ska behandlas som frikänd", säger hon till TT.

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statskunskap vid Göteborgs universitet, kan uttalandet syfta till att lugna arbetarrörelsen som fortfarande är traumatiserad av mordet.

"Det kanske gör honom lugn och arbetarrörelsen lugn. Jag tolkar det som ett sätt att göra bokslut och gå vidare", säger han till TT.

Han pekar även på att Stefan Löfven inte uttalar sig om själva rättsprocessen utan att han säger sig tro på Lisbet Palme.

Det är inte sannolikt att Stefan Löfvens uttalande handlar om förtal rent juridiskt.

"Det är ottillåtet att peka ut någon som brottsling sett på det allmänt, men under vissa omständigheter kan det vara försvarligt. Det beror på sammanhanget", säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, till TT.

"I det här fallet tror jag det är uppenbart lagligt, för dels måste det finnas utrymme för yttrandefrihet och dels för att det är ett nationellt trauma."

Tyck till