ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lemne sätter press på Rikshem

  • Foto: Jack Mikrut

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne och LO-chefen Torbjörn Johansson sluter nu upp bakom kravet på ett vd-byte i Rikshem. Därmed får pensionsjätten AMF full uppbackning i konflikten.
Samtidigt signalerar Fjärde AP-fondens styrelse tvekan.

”Jag har fullt förtroende för AMF:s och Peder Hasslevs (vice vd för AMF; Di:s anm) sätt att hantera saken”, skriver Carola Lemne till Di.

Det betyder i praktiken att hela Sveriges näringsliv nu sluter upp bakom AMF och kravet på att Rikshem måste byta vd Jan-Erik Höjvall efter den allvarliga kritiken i granskningsrapporten som offentliggjordes i veckan.

Peder Hasslev gick då ut och sa att det som hänt är ”inte acceptabelt”. Han sitter i Rikshems styrelse och röstade emot att Jan-Erik Höjvall skulle få fortsätta som vd, men blev överkörd av Fjärde AP-fondens styrelserepresentanter som fått instruktioner att rösta för sittande vd.

Samtidigt som Carola Lemne nu går ut och offentligt stöder Peder Hasslev svarar också LO-ledningen på samma sätt. Därmed bildar både Sverige arbetsgivare och landets största fackförening – som tillsammans äger AMF – enad front.

”Jag har fullt förtroende för AMF:s och Peder Hasslevs sätt att hantera situationen i Rikshem och stöder hans ställningstagande i vd-frågan”, svarar Torbjörn Johansson, avtalssekreterare i LO, alltså fackföreningen högsta chefstjänsteman.

Frågan som Di ställde till både honom och Carola Lemne var tydlig: Tycker du att AMF och Peder Hasslev har hanterat den här situationen i Rikshem korrekt och stöttar du Peder Hasslev i hans ställningstagande i vd-frågan?

Fjärde AP-fondens ordförande Monica Caneman, som har ett högt anseende efter sina 20 år i toppen av SEB, fick snarlika frågor från Di under helgen:
Stöttar du Fjärde AP-fondens representanter i Rikshems styrelse i deras ställningstagande i vd-frågan?

”Ärendet är fortfarande under behandling i AP 4:s styrelse och jag ber därför att få återkomma när vi är färdiga med behandlingen i styrelsen”, svarar Monica Caneman.

Vid denna tidnings pressläggning på söndagen hade fortfarande inget ytterligare svar kommit från Fjärde AP-fondens ordförande.

Tyck till