ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Iranval kan leda till kursändring

Valutgången i Teheran ser ut att bli bästa möjliga för Irans president Hassan Rouhani. Allierade till honom har vunnit samtliga parlamentsplatser i huvudstaden när 90 procent av rösterna räknats. Det kan leda till en markant kursändring för Iran.

Fredagens parlamentsval var det första sedan Iran slöt kärnenergiavtalet med supermakterna, vilket innebar att sanktionerna mot landet lyftes. Inför valet frågade sig många om reformisterna kan vinna mark och landet ytterligare närma sig väst.

Storsegern för president Rouhanis allierade i Teheran, där de tycks få samtliga 30 platser som är vikta för huvudstaden, är ett tecken på att en förändring kan vara på väg.

"Baserat på de nuvarande röstsiffrorna ser det ut som att "principalisterna" (de konservativa kandidaterna) kommer att förlora majoriteten i parlamentet och hamna strax under 50 procent medan reformisterna ökar 30 procent. Oberoende kandidater gjorde också ett bättre resultat än tidigare och ökar 20 procent", säger Foad Izadi, forskare vid Teherans universitet, till nyhetsbyrån Reuters.

Izadi lyfter fram Rouhanis framgång med kärnenergiavtalet som en avgörande faktor bakom reformisternas framgångar. Dessa har under namnet Hoppets lista formerat en allians ledd av den tidigare vicepresidenten Mohammad Reza Aref.

Även om Teheran av hävd inte är lika konservativt som landsbygden ser reformisterna ut att nå stora framsteg även i övriga landet.

"Det är en fullständig seger i Teheran men även i andra städer är det över förväntningarna", säger Izadi,

Iranierna röstade också om ledamöter i det mäktiga Expertrådet, och det slutgiltiga resultatet väntas inom de närmaste dagarna. Deltagandet i dubbelvalet var högt, vilket gläder Rouhani.

"Folket har visat sin kraft ytterligare en gång och gett mer trovärdighet och styrka till sin valda regering", säger presidenten enligt Reuters.

Tyck till