ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Fusk i fokus på bilmässa

När världens stora och små biltillverkare började planera årets bilmässa i Geneve trodde säkert alla att det skulle handla om nya modeller och den medvind branschen haft på senare tid.
Sedan avslöjades Volkswagens fusk — dieselgate.

Det har gått ungefär fem månader sedan den amerikanska miljömyndigheten EPA avslöjade att Volkswagen fuskat med hjälp av en mjukvara som sänkte utsläppen när bilarna testades men i verkligen låg utsläppen av kväveoxider dramatiskt högre.

Runt 11 miljoner bilar har dieselmotorn som hela skandalen handlar om och under våren ska de berörda modellerna från VW, Audi, Skoda och Seat kallas tillbaka för att få rätt mjukvara och i vissa fall även ny hårdvara.

 

I USA och flera andra länder förbereds rättsliga åtgärder och de stora affärsbankernas bedömningar av vad slutnotan blir för VW-koncernen varierar men i samtliga fall är siffrorna astronomiska. Allra högst ligger nog Credit Suisse som gissar att aktieägarna får räkna med 86 miljarder dollar. Som jämförelse kan nämnas BP:s kostnader för oljeutsläppet utanför USA 2010 beräknas stanna på 54 miljarder dollar.

Det saknas inte frågor att ställa till nye vd:n Matthias Müller och den övriga koncernledningen när de dyker upp i Geneve.

Men för bilbranschen som helhet var 2015 ett rekordår och frågan är om dieselgate bara blir ett litet hack i den uppåtgående kurvan.

 

Bilmässan i Geneve kommer förstås också att handla om nya bilar, även om helt nya modeller är ovanligare än man kan tro. Oftast handlar det om uppdateringar eller ansiktslyftningar av redan kända modellnamn.

Två undantag kommer dock från Sverige. För Volvos del blir det första gången som allmänheten kan kika på nya V90 som ska ersätta storsäljaren V70.

Många besökare kommer säkert att dregla mer på Ängelholmsbaserade Koenigseggs nya Regera som presenterades som koncept förra året men som nu börjat produceras.

Tyck till