ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Besvärlig regeringsbildning väntar Irland

Regeringskoalitionen i Irland har medgett att den är besegrad efter helgens parlamentsval.

När 32 av 40 valkretsar var färdigräknade på söndagen hade premiärminister Enda Kennys parti Fine Gael fått 25,5 procent av rösterna mot 24,4 procent för oppositionens Fianna Fail, rapporterar tidningen The Irish Times.

Kennys koalitionspartner Labour hade bara skrapat ihop 6,6 procent, och stödet för de båda styrande partierna är långt ifrån de 40-41 procent som sagts behövas för att kunna bilda en livsduglig regering. Missnöje med åtstramningspolitiken är den vanligaste förklaringen till regeringspartiernas förluster.

Joan Burtons, Labours biträdande premiärminister, säger dock att koalitionsregeringen kommer att fungera som en expeditionsministär intill dess att en ny regering har bildats.

Bedömare förutspår att besvärliga regeringsförhandlingar, eventuellt nyval, väntar.

Tyck till