ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Axfood redo för nätet

  • BYGGER AFFÄR. Anders Strålman, vd för Axfood. Foto: Claes-Göran Flinck

Livsmedelsjättarna har de senaste åren blivit omsprungna på nätet av en rad pigga utmanare.
Nu slår börsjättarna Axfood och Ica tillbaka, med e-handel i butik och hemliga planer för plocklager.

Livsmedelssektorn var länge förskonad från e-handelns knivskarpa konkurrens. Men de senaste åren har en rad uppstartsbolag som Mathem och Linas Matkasse knaprat åt sig en växande del av kakan.

I fjol växte livsmedelshandeln på nätet med hela 40 procent, till drygt 4 miljarder kronor, enligt HUI, Handelns utredningsinstitut. Mycket pengar kan tyckas, men endast 1,5 procent av branschens årliga omsättning på drygt 280 miljarder kronor.

Som jämförelse kan nämnas att ett av åtta klädesplagg och en fjärdedel av all hemelektronik numera säljs på nätet.

Mathem är störst på nätet, med 720 miljoner kronor i omsättning under 2015 och ambitionen att passera miljardstrecket i år. Nummer två bland utmanarna är Linas Matkasse, följt av börsnoterade Mat.se och matkassebolaget Middagsfrid samt en rad mindre bolag.

Bakom Mathem står en rad kända investerare som H&M:s vd Karl-Johan Persson, den danska modekungen Anders Holch Povlsen och riskkapitalbolaget Verdane Capital.

”Om 20 år tror jag minst 40 procent av livsmedelshandeln har flyttat ut på nätet”, säger Staffan Mörndal, partner på Verdane, som är Mathems största ägare.

Han uppger att nätaktörer redan kapat åt sig en tredjedel av livsmedelsmarknaden i delar av London. Där har matbutiker i många fall ersatts av bagerier och delikatessbutiker.

Staffan Mörndal beskriver entusiastiskt hur Mathem byggt gigantiska plocklager i Stockholm och Göteborg. På golvet tar medarbetarna emot automatiserade order i hörlurar. De har därmed bägge händerna fria till att plocka varor i speciella vagnar. Allt lastas in i skåpbilar i en rationell ordning – med första leveransen längst ut.

”Vi har fått ner leveranskostnaden till cirka 10 procent av varans pris”, säger han.

Mathems uttalade mål är en börsnotering inom ett par år. Men enligt Di:s uppgifter har börsjätten Axfood förhandlat om att köpa både Linas Matkasse och Mathem i olika omgångar.

”Priset har varit för högt”, säger Axfoods vd Anders Strålman, utan att vilja gå in på fler detaljer än så.

Axfood ser nu ut att vilja bygga sin egen e-handelsaffär från grunden. Sedan april i fjol har man bedrivit ett e-handelsprojekt som gått ut på att låta några hundra Axfoodanställda beställa mat från tre utvalda Hemköp- och Willysbutiker i Stockholm och Göteborg.

”I maj är det dags för en skarp lansering på två Willys och en Hemköp i Stockholm och en Willys i Göteborg”, avslöjar vd Anders Strålman.

Han beskriver hur Axfood hittills investerat 50 Mkr i e-handelssatsningen, bland annat genom att bygga en egen teknisk plattform som sitter ihop med bolagets affärssystem.

”Vi ska kunna skala upp till fler butiker. Men det tar nog tre–fem år innan det blir lönsamt”, säger Anders Strålman.

Han vill inte säga när det blir aktuellt att bygga egna plocklager. Men Axfood har redan bestämt vilken omsättning som ska till för att man ska storinvestera i ett mer effektivt system.

”Vi är duktiga på logistik och vet när det är dags att byta upp oss. Med det är nog minst tre–fem år bort”, säger han.

Axfood är väl positionerat för en sådan satsning. Man äger grossisten Dagab och driver Axfood Snabbgross, med 22 storbutiker som säljer till restauranger och mackar. Axfood är även underleverantör till Mathem och står bakom packandet av matkassarna åt både Linas Matkasse och Middagsfrid.

Konkurrenterna Coop, Bergendahls och Ica Gruppen har alla egna satsningar på e-handel i butik. De aktieanalytiker som Di Digital talat med menar dock att Coop och Bergendahls inte har den finansiella position som krävs för att driva marknaden.

Börsjätten Ica, som är störst på marknaden, har andra problem. Deras e-handelsplattform används visserligen redan av 160 av landets 1.300 Ica-butiker. Men de aktieanalytiker som Di talat med är skeptiska till Icas möjligheter att ta nästa steg och bygga egna plocklager. Det skulle kannibalisera på Icas självständiga handlare, heter det.

Till saken hör att marknaden just nu tror mer på Axfood. Det senaste året har Axfoods aktiekurs stigit med 25 procent medan Icas backat 13 procent.

Anders Svensson, vd för Ica Sverige, har en annan syn.

”Vi har stor respekt för alla konkurrenter, inklusive de nya. Men plocklager med automatiseringar är inget nytt. Vi nyttjar befintlig infrastruktur och drar inte på oss stora fasta kostnader”, säger han.

Han betonar att Ica har den bästa geografiska täckningen i Sverige och uppger att man kan plocka ihop varor som hämtas i butik eller körs hem på ett kostnadseffektivt sätt. Men om marknaden når en kritisk massa står även Ica redo med en hemlig plan för att öppna egna plocklager.

”Vi har tittat på specifika lokaliseringar där vi med kort varsel kan etablera ett centrallager. Om vi gör något börjar det som test i Stockholmsområdet”, säger han utan att vilja avslöja fler detaljer.

Tyck till