ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Clinton storfavorit i South Carolina

Favoritskapet i South Carolina är tydligt, förhoppningarna för Hillary Clinton likaså.
En storseger i lördagens primärval i den amerikanska delstaten är viktig inför supertisdagen nästa vecka.

När demokraterna i delstaten South Carolina går till val finns inte ens Clintons rival, 68-årige Bernie Sanders, på plats i delstaten. Han uppges i stället vara antingen i Texas eller i Minnesota. South Carolina i sydöstra USA har setts som självklar för Clinton mycket tack vare hennes starka stöd bland svarta väljare.

Vid 2008 års primärval var 55 procent av väljarna svarta och bland dem har Sanders haft svårt att övertyga. Enligt de senaste opinionsmätningarna har Clinton haft nära 25 procentenheters försprång.

Utgången får stor betydelse inför nästa tisdag och den val- och nomineringsdag som kallas supertisdagen. Då går totalt elva delstater till val, varav flera ligger den amerikanska södern där en betydande andel av väljarna är svarta. En framgång för Clinton i South Carolina bedöms innebära att hennes kampanj får en skjuts framåt.

"Det skulle vara ett tydligt besked att göra bra ifrån sig här", sade Clinton i samband med ett valmöte i fredags.

Skulle däremot Sanders lyckas hålla betydligt jämnare steg i South Carolina än många förutspått kan det ge honom medvind, till exempel i delstater som Oklahoma där utgången är oviss. När Hillary Clinton vann i Iowa var det med blott 49,9 procent mot 49,6 procent för Sanders. I Nevada var siffrorna 52,6 procent mot 47,3 procent.

Inför nästa veckas valkampanjer har Sanders valt att lägga mest energi på nordliga delstater som Massachusetts och Minnesota.

Tyck till