ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Brexit och terror oroar G20 mest

Ett brittiskt utträde ur EU och luckor i finanssystemet när det gäller att bekämpa terrorism.
Det är två av de främsta utmaningarna för världsekonomin, anser G20-gruppen efter sitt möte i Shanghai.

Synen på världsekonomin är inte speciellt ljus och den skulle bli ännu mörkare om britterna säger "no" till EU den 23 juni när det ska folkomröstas. Det fastslår medlemmarna i G20-gruppen i den kommuniké som presenterades på lördagen i samband med mötet i Shanghai, Kina. Ett utträde benämns som "En chock för ekonomin" och Storbritanniens finansminister George Osborne kallar frågan "dödligt allvarlig" och "ingen äventyrlig resa in i det okända".

"Finansledarna för världens största länder har sagt att det skulle vara en chock för världsekonomin. Om det är en chock för världsekonomin — tänk då vad det skulle vara för Storbritannien", sade han till BBC.

Men G20-gruppen varnar även för vad man kallar är "luckor och brister" i finanssystemet vilket gagnar internationell terrorverksamhet. G20-medlemmarna vill därför att den mellanstatliga organisationen FATF, Financial action task force, ska intensifiera sitt arbete med att identifiera och bekämpa finansiering av terrorverksamhet. Frankrikes finansminister Michel Sapin, vars land efter terrordåden i Paris varit extra påtryckande, sade att situationen var akut.

"Varje dag och varje minut som går förlorad är tid som kan användas för att förereda attacker", sade han.

Bland övriga åtgärder som nu ska ske märks att G20-medlemmarna på förhand ska informera varandra om policybeslut som kan leda till valutadevalveringar, meddelade ordföranden bland eurozonens finansministrar, Jeroen Dijsselbloem.

Överenskommelsen ska ha kommit fram efter oro bland vissa ledare för devalveringsåtgärder i främst Kina och Japan. Utöver detta framkom även att man gemensamt ska "använda alla verktyg för att stärka tillväxten och den ekonomiska stabiliteten".

Tyck till