ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"BoJo" utmanar Cameron

  • Foto: TT
I flera år skrev han om EU. Nu försöker han i stället skriva ut sig — och hela sitt land.
Londons borgmästare Boris Johnson kan bli Storbritanniens näste premiärminister, om landet väljer att lämna EU.

Genom att kliva fram som "lämna EU"-företrädare inför folkomröstningen den 23 juni har 51-årige Johnson tydligt placerat sig på motsatt sida om sin partiledare David Cameron.

Premiärministerns åsikt om det var uppenbar i parlamentet i måndags.

"Jag kandiderar inte för att bli omvald. Jag har ingen annan agenda än vad som är bäst för landet", sade Cameron i en klar vink om att han ser Johnsons ställningstagande som en positionering inför framtida uppdrag.

Den avgående London-borgmästaren är för tillfället Storbritanniens kanske mest populäre politiker, åtminstone i England. Han är utåtriktad, oblyg och allt annat än osynlig.

Hans flitiga cyklande har fått honom att fastna på otaliga pressbilder, samtidigt som han tycks ha en osviklig förmåga att hamna i allehanda dråpliga situationer.

Under London-OS 2012 fastnade han i en kabelbana, viftandes med brittiska flaggor. Och när han besökte Japan i fjol fnittrade britterna efteråt åt tv-bilderna på hur Johnson tacklade ner en tioårig pojke i en rugbymatch.

Välkänd blev han första gången under åren som EU-korrespondent för Daily Telegraph 1989—1994. Hans rejäla svingar mot EU gillades av bland andra Margaret Thatcher, även om det ibland var lite si och så med verklighetsförankringen.

"EU:s högkvarter ska sprängas", löd en av hans mest ökända rubriker, om att man av saneringsskäl skulle behöva riva kommissionsbyggnaden Berlaymont — som dock fortfarande står kvar.

"Hans texter var inte alltid fullt korrekta", erkänner hans förre chef Charles Moore för Boris Johnson-biografen Andrew Gimson.

Boris Johnson är samtidigt långt ifrån någon "typisk" brittisk EU-skeptiker. Han talar flytande franska, gillar Bryssel — som stad — och har kontinentala rötter från alla möjliga länder. Farfarsfar hette Ali Kemal och var en av det ottomanska rikets sista inrikesministrar. Pappa Stanley har arbetat för EU-kommissionen och suttit i EU-parlamentet och är till skillnad mot sonen en unionsanhängare.

"Jag är mycket hellre en stor fisk i en liten damm än en liten fisk i en stor", sade Stanley i en intervju med BBC.

Tyck till