ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Viktor Munkhammar: Oron biter inte på Sverige

Det oroliga läget i omvärlden tycks inte påverka de svenska hushållen. Omsättningen i detaljhandeln steg i januari med 4 procent i årstakt.

Börsfall, oljekaos, Kina-oro och ett växande antal geopolitiska oroshärdar har präglat inledningen på året. Till det kommer nedjusterade tillväxtprognoser från tunga aktörer som IMF och OECD och svag statistik från viktiga länder som Tyskland, Storbritannien och Norge.

Men de svenska hushållen låter sig inte påverkas, i alla fall inte när det gäller beteendet i butikerna. Omsättningen i detaljhandeln steg i januari med 4,0 procent i årstakt och med 0,7 procent från december. Det visar statistik från SCB och Handelns utredningsinstitut.

Dagligvaruhandeln steg med 1,9 procent och sällanköpsvaruhandeln med 5,6 procent. SCB och HUI reviderade också upp decemberutfallet till en ökning med 4,0 procent från den tidigare bedömningen 3,4 procent.

Den urstarka svenska konjunkturen ser därmed ut att hålla sig. Statistik i nästa vecka väntas visa att BNP växte med 3,5-4,0 procent i årstakt under fjolårets sista kvartal.

Frågan är hur länge den starka utvecklingen kan hålla i sig. Inhemska faktorer som arbetsmarknaden, ränteläget, elpriserna och även finanspolitiken är alla gynnsamma. Men på allt annat än kort sikt är Sverige beroende av vad som händer i omvärlden och där ser det dystrare ut. Njut så länge det varar.

Tyck till