ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Valtiden förlängs i Iran

  • Foto: Vahid Salemi/TT
Reformister och konservativa krafter står mot varandra när Iran väljer nya medlemmar till parlamentet och Expertrådet. Valdeltagandet har varit högt och öppethållandet av vallokaler har förlängts.

Valen är de första som hålls efter avtalet om landets kärnenergiprogram, som för en månad sedan ledde till att sanktionerna mot Iran lyftes. Reformvänliga kandidater och anhängare till den moderate president Hassan Rouhani försöker utmana de konservativa genom att framhålla att avtalet kommer att leda till bättre ekonomi.

Ett högt valdeltagande kan tyda på att reformvänliga krafter får ökat stöd.

Den iranske oppositionsledaren Mehdi Karroubi, som suttit i husarrest sedan 2011, ser positivt på rapporterna om högt valdeltagande. Karroubi konstaterar att många röstar trots att ett så stort antal kandidater har hindrats från att ställa upp.

"Det höga valdeltagandet visar att taktiken att i stor skala diskvalificera reformvänliga inte har någon effekt" säger Karroubi i ett uttalande som publiceras på sajten Kaleme enligt Reuters.

Röstandet förlängdes vid fyra tillfällen och sent på fredagen meddelade inrikesdepartementet att röstande i flera vallokaler kunde pågå fram till klockan 23 lokal tid, 20.30 svensk tid.

Men många kritiker, ofta i asyl, är hårda i sina domar över den demokratiska processen.

" Det här är inget riktigt val, det är ett låtsasval. Man kan inte välja fritt vem man ska rösta på, utan bara på dem som godkänts av Väktarrådet", säger författaren, journalisten och exiliraniern Naeimeh Doostdar.

"Kärnenergiavtalet är väldigt viktigt för människor i Iran, eftersom de känner sig mer som en del av det internationella samfundet. Men när det kommer till mänskliga rättigheter, eller ekonomin, så har inget hänt", fortsätter Doostdar.

Hon lämnade landet efter att ha fängslats i samband med presidentvalet 2009 och bor sedan flera år i Malmö.

"Den största oron bland människorättsaktivister i och utanför Iran är att världen nu ska glömma vad som sker varje dag, i form av övergrepp mot mänskliga rättigheter".

Konservativa krafter styr i både parlamentet och Expertrådet, vars uppgift är att välja vem som blir nästa högste ledare efter den åldrande Khamenei. Det är inte helt otroligt att han kommer att dö under den kommande åtta år långa mandatperioden.

"Jag föreslår nationen att ni röstar tidigt... och väljer kandidater med eftertanke. Ett stort valdeltagande kommer att göra Irans fiender besvikna, sade 76-åriga ayatolla Ali Khamenei, som log och vinkade efter att ha röstat i Teheran", enligt nyhetsbyrån Reuters.

Många av de reformvänliga kandidaterna har dock diskvalificerats från att ställa upp i valet. De har i stället uppmanat väljarna att rösta på anhängare till Rouhani.

"För reformisterna är det viktigt att undvika att hårdföra konservativa blir invalda i Expertrådet", säger Naeimeh Doostdar.

Tyck till