ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Utökar kontrollerna efter miljonbedrägeriet

  • Foto: TT
Bolånerådgivaren som misstänks vara del av ett bedrägerinätverk upptäcktes av det egna bolagets kontroller. Vid det laget hade brotten redan omsatt minst 75 miljoner kronor, och nu utökar förmedlingsföretaget sina stickprover.

På torsdagskvällen rapporterade DN att fyra personer, bland dem en bolånerådgivare, misstänks för att ha lurat kreditbolaget SBAB på 60 miljoner kronor.

”Det här fastnade i våra kontrollsystem. Vi fattade misstanke om att den här tidigare anställde höll på med bedrägerier som rörde manipulation av dokument som ligger till grund för bolåneansökan som skickas vidare till banken, vilket misstänks ha gjorts mot ersättning”, säger förmedlingsföretagets vd till Di.

Ett stort antal privatpersoner ska på så sätt ha fått bolån, och rådgivaren misstänks ha tagit emot minst 15 miljoner kronor i mutor, enligt kammaråklagare Thomas Forsbergs uppgift till DN.

Den 36-årige bolånerådgivaren misstänks för grovt bedrägeri och grovt tagande av muta, enligt häktningsframställan. Ytterligare tre personer misstänks för brotten i fråga.

”I samband med att vi fattade misstanke i början av oktober så stängde vi omedelbart av honom. Sedan avskedades han och vi upprättade en polisanmälan. Vi har även varit i kontakt med Finanspolisen och Finansinspektionen”, säger vd:n.

Att brotten kunnat begås anses inte bero på brister i systemet. Vd:n konstaterar att företag som arbetar med bolån och bankverksamhet aldrig kan skydda sig helt mot bedrägliga individer, då den risken är ”en del av verksamheten”.

”Det är en enskild individ som misstänks och det finns ingen misstanke mot någon annan i verksamheten, så det är inte systematiskt. Men det är klart att vi har utökat våra stickprov och kontroller efter att ha blivit varse det här.”

Vad fallet kommer att innebära för bolaget framöver vill inte förmedlingsföretagets vd spekulera i.

”Jag är naturligtvis besviken och ledsen för att det här har uppstått. Det är en individ som misstänks ha begått brottsliga handlingar, vilket jag tycker är stor skillnad mot ett problem i systemet. Jag kan inte se att den här händelsen kommer få några konsekvenser för företaget.”

Häktningsförhandlingarna hålls i Stockholms tingsrätt under fredagseftermiddagen.

”Vi har gjort allt vi kan och har haft ett bra samarbete med polisen för att utreda vad som har hänt, och för att ansvariga personer ställs till svars”, säger vd:n.

Tyck till