ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Ulf Petersson: Sex aktier att se upp med

Riskkapitalbolagen har suttit med fingret på säljknappen redo att sälja aktier i börsbolagen de satte på börsen under det börsnoteringsintensiva fjolåret. I veckan storsålde de aktier i Eltel, Thule, Tobii och Coor. Di listar ytterligare sex bolag där huvudägaren är på väg ut och där det finns risk för kursras.

Det har varit en hektisk vecka vid mäklarborden. Under veckan har storägarna som i fjol satte tjänstebolagen Coor och Eltel, teknikbolaget Tobii och takboxtillverkaren Thule på ett bräde sålt hela eller stora delar av sina innehav genom så kallad placing. Det är benämningen på de storaffärer som har skett i veckan och som innebär att mäklarna efter börsens stängning ringer runt och erbjuder institutionerna aktierna med några procents rabatt i förhållande till vad aktiekursen betalas till på börsen.

Det är tydligt att storägare som riskkapitalbolagen, Investor och 6:e AP-fonden har velat sälja ett tag och bara har väntat in att bokslutsrapporten ska vara över så att de kunnat bli fria att sälja aktierna utan att sitta på insiderinformation. Tidpunkten för när så kallade placings kan ske bestäms av rapportperioden samt den inlåsningsperiod som ägarna har förbundit sig att följa i samband med noteringen på vanligen 180 dagar efter det att aktien noteras på börsen. Det har dock hänt att ägare har varit så intresserade att sälja att de har skaffat sig undantag från inlåsningsregeln. EQT är ett exempel på det i samband med riskkapitalbolagets försäljning av aktier i badrumstillbehörstillverkaren Sanitec.

Det sammanlagda värdet på veckan fyra affärer uppgick till nästan 4 miljarder kronor. Störst var affären i Thuleaktier där riskkapitalbolaget Nordic Capital på ett bräde sålde 18,5 procent av Thule för strax under 2 miljarder kronor. 
Mest mån om att sälja tycks riskkapitalbolaget Cinven har varit eftesom de sålde sina 21 procent av tjänsteföretaget Coor för 35 kronor per aktie, vilket var lägre än vad Coor börsnoterades till förra våren. Det är tydligt att Cinven inte längre har något större inresse av att äga Cooraktier. Därmed lär Cinven sälja sin kvarvarande resterande post om 12 procent av aktierna tämligen omgående när den nya 90-dagarsinlåsningen är över.

Den kortsiktiga kursreaktionen på den typ av utförsäljningar som vi har sett i veckan är undantagslöst negativ för aktiekursen. Det beror på att aktieaffärerna görs med en rabatt på 3-10 procent i förhållande till aktuell börskurs. Det betyder att det omedelbart blir press på aktiekursen när affären offentliggörs eftersom aktiekursen tenderar att gå ned till det pris som affären gjordes till. Det betyder att aktieägarna i Collector, Capio, Bravida, Attendo, Dometic och Scandic Hotel bör ställa in sig på en sämre kursutveckling kommande månaderna. Detta är nämligen de bolag där storägarna som börsnoterade aktierna under fjolåret står näst på tur att genomföra aktieförsäljningarna genom så kallade placings. I Collector och Capio har redan den typiska inlåsningsperioden på 180 dagar passerats och därmed står det riskkapitalbolagen Apax och Nordic Capital fritt att sälja Capioaktier liksom för fastighetsbolaget Balder som är största ägare i finansföretaget Collector med 44 procent av aktierna.

På kort sikt är denna typ av affärer negativt för aktien. Det visar kursutveckling i Coor, Eltel, Tobii och Thule som alla har fallit med 5 procent sedan storägarna sålde aktier. På längre sikt visar statistiken att storägarnas försäljningar inte har något större signalvärde. I oktober-november i fjol sålde Ratos Inwidoaktier, FSN Capital sålde aktier i Troax och riskkapitalbolaget Altor sålde en storpost i Dustin. Samtliga dessa aktier har gått bättre än börsen sett sedan försäljningen gjordes.

För den som är lite långsiktig behöver därmed inte storägarnas försäljning vara negativ. Riktigt positivt är det dock för mäklarna av aktierna. I tider när aktiecourtaget har krupit ned till någon tiondels procentenhet är arvodet för placingaffärer betydligt bättre. Fortfarande kan mäklarna håva in 1-2 procent i courtage på sådana affärer, vilket i veckans affärer bör ha inbringat runt 60 miljoner kronor.

Tyck till