ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Tuff duell om Fifas ledarskap

  • Gianni Infantino och Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa konkurrerar om ordförandeposten i Fifa. Foto: TT
Fredagens val av ny ordförande för Fifa är delvis redan avgjort. Flera förbund har redan meddelat hur de tänker rösta och det står klart att det blir en duell mellan två kandidater.

Fifas nuvarande ordförande Sepp Blatter ska få en efterträdare och de stora favoriterna har stöd i olika delar av världen. Sverige och de europeiska fotbollsförbunden hoppas se den schweizisk-italienska juristen Gianni Infantino, som har fungerat som UEFA:s generalsekreterare sedan 2009, som ny ordförande för Fifa, enligt Yle. Hans främsta kampanjlöfte är att utöka VM till 40 länder.

Bahrainska Shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa är den andra favoriten med stort stöd i de afrikanska och asiatiska förbunden. Han är bland annat ordförande i Asiens fotbollsförbund och vill dela upp Fifa i två delar för att särskilja den kommersiella verksamheten från fotbollen.

Nummer tre i förhandsspekulationerna, som ligger långt efter toppkandidaterna, är ordförande i Jordaniens fotbollsförbund, prins Ali bin al-Hussein. Om han ställer sig bakom någon av de andra favoriterna kan han få den avgörande rösten i valet av Fifas ordförande.

De övriga kandidaterna, Tokyo Sexwale och Jérome Champagne, väntas ge upp innan fredagens omröstning börjar.

Medlemsnationerna, som är 209 till antalet, röstar i alfabetisk ordning och alla röster väger lika mycket. Afrika och Europa är de mest röststarka världsdelarna med 54 respektive 53 röster.

 

 

Tyck till