ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Toppmötet avgör EU:s migrationssamarbete

  • EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos varnar för kollaps. Foto: TT

EU:s medlemsländer har nu börjat se sig om efter nationella lösningar i flyktingfrågan. Åtgärderna kritiseras av EU-kommissionen som under torsdagen varnade för att EU nu har tio dagar på sig att rädda samarbetet, enligt Euractive.

Under torsdagen hölls de sista ministerförhandlingarna i Bryssel, om hur EU ska hantera flyktingströmmen till Europa, inför det extrainsatta EU-toppmötet den 7 mars, som även Turkiet har bjudits in till. Redan i år har över 100.000 personer kommit till EU via Grekland och i början av mars räknar man med att antalet flyktingar kommer att öka igen, skriver Europaportalen.

"Det är svårt att vara optimistisk i dessa tider", sade inrikesminister Anders Ygeman (S), till Europaportalen i samband med torsdagens förhandlingar.

Enligt EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos har EU tio dagar, alltså fram till toppmötet, på sig att tygla utvecklingen, annars kommer unionens migrationssystem att "totalt kollapsa". Efter mötet kritiserade den grekiske kommissionären Österrikes nationella beslut om att enbart ta emot 80 asylansökningar per dag, enligt Euractive.

"Det är precis sådana här nationella åtgärder som hindrar en europeisk lösning", sade han, på en presskonferens, enligt Euractive.

"Under de kommande tio dagarna behöver vi konkreta och klara resultat, annars finns det en risk att hela systemet kommer att kollapsa", fortsatte han.

Eftersom EU:s lösning, att omfördela flyktingar från Grekland och Italien, inte har fungerat har vissa medlemsländer börjat se sig om efter nationella alternativ. Tidigare i veckan bjöd Österrike in nio länder, längs den så kallade Balkanrutten, till ett krismöte, enligt Europaportalen. Grekland bjöds dock inte in till mötet, vilket har lett till att den grekiska regeringen har kallat hem sin ambassadör från Wien.

"Det är tydligt att de stora problemen i EU inte kan mötas med tankar, attityder, och utominstitutionella initiativ som har sina rötter i 1800-talet", säger det grekiska utrikesministeriet i ett uttalande, skriver Europaportalen.

Österrikes beslut om ett tak för antalet asylsökningar har ökat trycket på de sydeuropeiska länderna och efter att Makedonien stängt gränsen för afghaner sitter många migranter fast i Grekland. Det har fått den grekiske premiärministern Alexis Tsipras att hota med att förhindra arbetet i Bryssel om Greklands situation inte förändras, skriver Europaportalen.

På onsdagen stod det klart att Ungern kommer att folkomrösta om huruvida landet ska ta emot migranter inom EU:s omfördelningsprogram och att Belgien nu inför gränskontroller mot Frankrike.

Tyck till