ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Språkrör får försvara flyktingbeslut

I helgen samlas miljöpartister för att diskutera flyktingpolitik. En jobbig fråga för partiet efter höstens skärpta regeringslinje.

"Ja, det här är ingen fan-club", säger språkröret Gustav Fridolin inför mötet.

Drygt 300 miljöpartister samlas i Malmö, Västerås och Härnösand på lördag. Ett extra tillfälle att få lufta kritik och idéer innan partikongressen i maj.

"De är medvetna i regeringen att de har kompromissat med vårt partiprogram, och att de gjorde bedömningen att det var värt det. Nu får de en chans att förklara hur de tänkte då. Det kan ju ha varit värt det", säger Nils Karlsson, kommunalråd i Malmö, en av initiativtagarna till mötet.

I MP:s valmanifest 2014 stod: "Vi kommer alltid att arbeta för en mer human och öppen politik och vi kommer aldrig att göra det svårare för människor att komma till Sverige".

Regeringens beslut att lägga asylpolitiken på EU:s lägstanivå skar därför rakt in i partiets själ. Att tillfälliga uppehållstillstånd blir regel, att familjeåterförening försvåras och att medicinsk åldersbedömning ska användas var inte något gräsrötterna väntade sig av miljöpartistiska statsråd.

Riksdagsledamoten Rasmus Ling gick emot regeringen och röstade nej till att införa id-kontroller på tåg, bussar och färjor till Sverige. Men han vill inte att lördagens möten blir gruppterapi.

"Det är klart att många tycker att besluten var helt fel och fortfarande är besvikna. Men vi kan heller inte bara rikta energin inåt mot vår egen organisation, utan vi måste hantera den situation som vi har i Sverige och Europa just nu", säger han.

"Vi behöver prata om hur vi ska kunna förbättra etableringen, så att vi kan återgå till en normal flyktingpolitik så snart det bara går."

Det är en åsikt som delas av alla som TT talat med inför mötet. Det viktiga nu är att titta framåt. Kommunalråden vill diskutera mottagandet av ensamkommande barn, hur skolan ska få plats med alla nya barn, hur nya bostäder ska tas fram och om rätten till eget boende, ebo, ska förändras.

Gustav Fridolin väntar sig ändå tuffa diskussioner. Men han är glad att nyheten om arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) utökade integrationsansvar blev känd före mötet.

"Ja, men det klart, det visar en medvetenhet från regeringens sida inför våra miljöpartistiska kommunalråd, och det visar hur stor och viktig uppgiften är", säger Fridolin.

Tyck till