ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Spararna flyr från företagsobligationsfonder

  • Foto: Colorbox
Nervositeten på kreditmarknaden fick privatspararna att dumpa företagsobligationsfonder till förmån för bredare aktiefonder i februari. Det visar statistik från nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Årets inledande svängningar på världens börser har fått fondspararna att möblera om i fondportföljen. Framförallt är det företagsobligations-, bioteknik- och hedgefonder som fått ryka till förmån för bredare aktiefonder.

”Nischade fonder har tappat sin lyskraft och det är tydligt att spararna nu väljer breda aktiefonder med ett framförallt globalt fokus”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

”De stora kasten på börsen har gjort sparare mer aktiva. En stor grupp sålde medan mer vana sparare köpte. Högrisksparare sålde bioteknikfonder och vanliga sparare ränte- och hedgefonder. Många är dock osäkra och mycket av sparandet fastnar i kontanter, men man bör vara mer långsiktig och planera längre än bara några veckor”, säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza. 

Utöver börsen har det även varit stökigt på kreditmarknaden tack vare nervositet över de europeiska bankernas välmående och turbulens på energimarknaden.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s anser att omkring 270 energibolag har ansträngda finanser medan Moody´s nyligen satte 120 olje- och gasbolag på bevakningslistan för sänkt kreditbetyg.

Även spararna var skeptiska till företagsobligationer i februari och drog ned på sina fondinnehav i kategorin.

”Jag avråder bestämt från att spara i dessa fonder för tillfället, så jag förstår att de ligger på säljlistan. Den möjliga avkastningen kompenserar inte på långa vägar den klart ökade risken för närvarande”, säger Joakim Bornold.

”Sparare reagerar mycket olika även i högriskfonder. Bioteknikchansarna som har en stor del av sitt sparande i dessa fonder överger dem helt, medan mer sansade biotekniksparare däremot har köpt på sig mer”, säger Claes Hemberg.

De mest köpta fonderna hos Nordnet i februari

Fond
1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
2. SPP Aktiefond USA
3. Didner & Gerge Aktiefond Sverige
4. DNB GL Indeks
5. Didner & Gerge Småbolag
6. Danske Invest Global Index
7. AMF Pension Aktiefond Europa
8. Spp Obligationsfond
9. Skagen Global
10. Robur Access Asien SEK
De mest sålda fonderna hos Nordnet i februari

Fond
1. Spiltan Räntefond Sverige
2. Atlant Stability
3. Excalibur Fond
4. SEB Bioteknnikfond - Lux Utd 418
5. SEB Europas Småbolagsfond 518
6. Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge
7. Catella Avkastning
8. Catella Hedgefond
9. AMF Pension Räntefond Kort
10. Carnegie Corporate Bond

Källa: Nordnet.

Tyck till