ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rikshems krognotor granskas

  • UPPMÄRKSAMMAT FALLET. Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption. Foto: Maja Suslin

Den oberoende granskningen av Rikshem kan nu få ett rättsligt efterspel för bolagets ledning. Rapporten anmärker på flera fall av vidlyftig representation mot kommuner i samband med diskussioner om avtal men också julgåvor till beslutfattare på finansiella institut.
Riksenheten mot korruption tittar på fallet.

”Vi har uppmärksammat det här, mer än så kan jag inte säga. Beslut om förundersökningar omfattas vanligen av sekretess”, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Det var i måndags som Martin Krügers granskning av Rikshem, som ägs av AMF och statliga Fjärde AP-fonden, blev offentlig. I sin granskningsrapport anmärker han på sju fall av representation av vd:n Jan-Erik Höjvall och vice vd:n Ilija Batljan mot kommunföreträdare.

”Representation har bland annat förekommit i samband med diskussioner om framtida avtal och för att underhålla pågående samarbeten/avtal. Vid sju tillfällen har förmånen inte varit av obetydligt värde.”

Då har Martin Krüger ändå bara tittat på två år, 2014–2015.

Rikshems ordförande Mats Mared har bekräftat för Di att i ett av dessa sju fall när kommunala företrädare bjöds slutade notan på 1.283 kronor per person, alltså långt över Skatteverkets riktmärke på 180 kronor.

Det har fått Institutet Mot Mutor att reagera. Så här sa Helena Sundén, generalsekreterare, i torsdagens Di:

”Jag uppfattar att det är mycket pengar och det väcker många frågetecken utifrån korruptionsaspekten om det är personer som på något sätt kan påverka beslut till den inbjudande partens förmån.”

Till saken hör att Rikshem köpt bostäder och vårdfastigheter av kommuner för många miljarder kronor i hela landet. Bolaget har även täta kontakter med kommuntjänstemän i allt från bygglovsärenden till hyressättning på äldreboenden.

Di mejlade redan i onsdags tre följdfrågor till Mats Mared:

Vilka kommuner var denna representation riktad mot?

Vid tillfället när notan landade på 1.283 kronor per person, vilka deltog då från Rikshems sida respektive den aktuella kommunens sida?

I vilket land ägde den rum och vad hette restaurangen?

På fredag eftermiddag, efter två dagar, hade Rikshems ordförande fortfarande inte besvarat Di:s mejl. Detta trots att Rikshems egen uppförandekod under rubriken Kommunikation betonar vikten av ”öppenhet”. Där kan man för övrigt också läsa:

”Vi strävar efter att svara på synpunkter och frågor skyndsamt ...”

Helena Sundén på Institutet mot mutor reagerar även starkt på uppgifterna om Rikshems julgåvor i granskningsrapporten, där Martin Krüger slår fast att ”Försiktighet har inte beaktats när det gäller att lämna, utlova eller erbjuda förmåner till personer med en integritetskänslig ställning”.

Klart är att alltså att granskningen har väckt Riksenheten mot Korruptions intresse. Än så länge är det bara en sammanfattning av granskningen som har offentliggjorts, men bakgrundsmaterialet finns hos Martin Krüger på KPMG. Påföljden för ”givande av muta” är böter eller fängelse i upp till två år och även om inte mottagaren har accepterat exempelvis en dyrbar julgåva så anses brottet fullbordat. Det räcker med löfte eller erbjudande om en gåva.

Mats Mared har beställt den oberoende granskningen som har kostat Rikshem miljonbelopp, men trots att den innehöll allvarlig kritik mot vd på en rad punkter röstade han för att ge vd fortsatt förtroende vid söndagens styrelsemöte i Rikshem. AMF:s representanter i styrelsen, Peder Hasslev och Ebba Hammarström, ansåg att det som kommit fram i rapporten var oacceptabelt och röstade emot – men blev överkörda av Mats Mared och Fjärde AP-fondens representanter.

Tyck till