ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: Euron pressas ner av låg inflation

Euron pressas nedåt mot dollarn i förmiddagens handel på fredagen, efter att ha stärkts något i Asienhandeln. Vägledande för nedgången är indikationer på att inflationen i euroområdet sjunker mer än väntat i februari.

Europeiska statspappersräntor handlas samtidigt marginellt lägre, en positiv börsutveckling bromsar större räntenedgångar.

Preliminära inflationsdata för februari från Frankrike och Spanien på morgonen ökar trycket på ECB inför mars-mötet; HIKP-inflationen i Frankrike sjönk från +0,3 procent i januari till -0,1 i februari (väntat +0,1), i Spanien sjönk HIKP-inflationen samtidigt från -0,4 till -0,9 procent (väntat -0,6).

Preliminära data från de tyska delstaterna visar också rejält sjunkande inflationstakt i februari, i fem av sex rapporteras negativ inflation, med ett intervall på -0,1 till -0,4 procent. Största delstaten Nordrhein-Westfalen rapporterade dock +0,1 procent, men det var ändå ner från +0,6 procent i januari.

Data för hela Tyskland kommer klockan 14.00, och enligt Bloomberg News prognos väntades HIKP-inflationstakten sjunka till noll, från +0,4 procent i januari.

EU-kommissionens konjunkturbarometer för februari publiceras klockan 11.00, här väntas barometerindikatorn ha sjunkit till 104,3, från 105,0 i januari.

Uttalanden från det pågående G20-mötet i Shanghai har hittills varit något spretiga; Kinas centralbankschef, Zhou Xiaochuan, sade att landet ännu har utrymme för penningpolitisk stimulans, men han talade också om den kinesiska ekonomin i termer av "imponerande och positiv".

Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, sade å sin sida att han är emot varje form av stimulanspaket från G20 eftersom det skulle kunna leda till framtida kriser.

Bank of Englands chef, Mark Carney, talade för sin del om betydande nedåtrisker som plågar de globala utsikterna. IMF-chefen Christine Lagarde upprepade IMF:s efterlysning av breda och djärva strukturreformer.

Svenska statsobligationsräntor handlas oförändrat till marginellt lägre på fredagsförmiddagen, kronan noteras samtidigt något starkare mot euron jämfört med noteringarna vid svenska marknadens stängning på torsdagen, men har handlats oregelbundet.

Data från SCB/HUI visade att den svenska detaljhandeln ökade 4,0 procent i januari, jämfört med januari 2015, vilket var mer än de 3,8 procent som väntades enligt SME Direkts prognosenkät. Samtidigt reviderades decemberutfallet upp till +4,0 procent, från tidigare redovisade +3,4 procent. Det innebar i sin tur att månadsutvecklingen i januari var svagare än väntat, +0,7 procent mot väntade +1,2 procent.

HUI noterar att handeln fick hjälp av att vintern gjorde säsongsdebut i stora delar av landet i januari.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på den andra beräkningen av BNP för fjärde kvartalet, klockan 14.30, som väntas visa att BNP steg blygsamma 0,4 procent i årstakt, ner från +0,7 procent i det första estimatet.

Klockan 16.00 redovisas privata inkomster och konsumtion för januari, inklusive inflationsdata enligt PCE-måttet. Samtidigt publiceras definitiva Michiganindexet för februari, där särskilt intresse numer riktas mot inflationsförväntningarna i undersökningen.

Det står också en rad Fedledamöter på talarlistan i eftermiddag/kväll, bland annat i samband med ett penningpolitiskt forum som arrangeras av University of Chicago Booth School of Business.

Traditionellt sparande? Hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

Fredag kl 10.45 (torsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:5117 (8:5255) Statsobl 2y -0,62 (-0,62)
EUR/SEK 9:3759 (9:3985) Statsobl 10y 0,47 (0,47)
EUR/USD 1:1015 (1:1024) Räntegap/ty xx (32)
US obl 10y 1,73 (1,71) Tysk obl 10y 0,15 (0,15)
Tyck till