ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Omröstningar splittar schweizarna

På söndagen röstar schweizarna om förslag att utvisa brottsliga utlänningar, skydda familjen, stoppa optionshandel med livsmedel och att inte bygga ut Gotthardtunneln under Alperna.
Regeringen kan åka på stryk i alla omröstningar.

Den mest omstridda folkomröstningen gäller konservativa Folkpartiet SVP:s förslag att utvisa utlänningar som har dömts för brott. Även personer födda i Schweiz ska kunna utvisas.

Företagarförbundet Economiesuisse anser att det innebär olikhet inför lagen – och att det gör det ännu svårare att rekrytera personal från utlandet.

Förslaget har stöd av en liten men krympande majoritet, enligt en opinionsundersökning publicerad på sajten Politnetz.

För två år sedan förlorade Economiesuisse och regeringen kampen mot ett förslag mot ”massinvandring”, som var riktat mot främst tyskar och italienare som arbetar i landet. Det har tvingat Schweiz att omförhandla sina avtal med EU.

Folkpartiet vill också stoppa sambeskattning för gifta par, som slår mot ungefär 80 000 gifta par, av totalt 1,3 miljoner i landet. Nära två tredjedelar av schweizarna gillar förslaget.

Economiesuisse anser att det minskar incitamentet för kvinnor att arbeta – vilket behövs ännu mer när Schweiz stänger sina gränser.

Företagarna säger också nej till det socialdemokratiska ungdomsförbundets förslag att stoppa ”spekulation på livsmedel”.

Schweiz har omkring 500 företag som arbetar med råvaruhandel, med optioner som ett sätt att begränsa prissvängningar.

Även det förslaget har chans att vinna.

Schweizarna röstar också om att bygga ut Gotthardtunneln under Alperna. Regeringen vill uppgradera en sidotunnel för trafik i en riktning.

Tyck till