ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Norden: Däcktillverkare rasade

Ett allmänt glatt globalt börshumör med stigande Asien- och Europabörser, smittade av sig till handelsplatserna i Norden som stängde fredagen på plus.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning till plus 1,5 procent vid nivån 910, efter att ha stängt torsdagen 2 procent högre.

Råoljan fortsatte upp efter torsdagens starka avslutning, vilket mer specifikt hjälpte OBX-index i Oslo som avslutade vid plus 1,9 procent. Tungviktaren Statoil bidrog mest till indexuppgången med plus 4 procent.

I samma sektor hade Subsea7 medvind efter en rusning på 10 procent. Oljeservicebolaget har fått ett kontrakt på över 750 miljoner dollar av BP, det största kontraktet för bolaget på flera år.

På danskt börsgolv stängde OMXC20 vid plus 1,6 procent med Maersk som en av vinnarna efter en uppgång på 5 procent. Stigande oljepris och ett förnyat kontrakt med den amerikanska militären tog konglomeratet högre.

Sämre gick det för Rockwool som avslutade på minus 4 procent, efter en rapport som i stort prickade förväntningarna. Byggmaterialbolaget uppgav dock en försiktig syn på framtida tillväxt och vinstmarginal, vilket pressade aktien.

I Helsingfors gick index något svagare än sina övriga motsvarigheter, OMXH25 var upp 0,7 procent.

Jumbo blev Nokian Renkaat med minus 8 procent. Däcktillverkaren har medgett att den under flera år manipulerat testerna av bolagets däck, och därmed vunnit ett antal internationella däckstester.

Bättre gick det för Outotec som ökade 7 procent. Gruvrelaterade aktier hade medvind på de stora Europabörserna vilket sannolikt bidrog till uppgången.

Tyck till